Hlavní obsah

Produkce masa v Česku vzrostla, nejvíce se vyrábí drůbeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba masa v Česku ve 3. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,3 procenta na 115 574 tun. Na nárůstu se nejvíce podílelo drůbeží maso, naopak produkce hovězího poklesla. Klesl také přímý nákup mléka o 1,5 procenta na 764,4 milionu litrů. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Produkce drůbežího masa meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 45 413 tun. Jen nepatrně více oproti loňskému třetímu čtvrtletí se vyrobilo vepřového, a to o třetinu procenta. Produkce vepřového stoupla na 52 915 tun.

„Výroba vepřového masa zůstala na stejné úrovni, přestože byl zaznamenán další pokles cen jatečných prasat,“ podotkla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Světové ceny potravin jsou na desetiletém maximu

Ekonomika

Z druhů masa poklesla o 1,8 procenta na 17 217 tun produkce hovězího. „Češi jedí málo hovězího masa, protože je oproti vepřovému a drůbežímu masu cenově hůře dostupné,“ vysvětlil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ten zároveň podotkl, že „kdybychom maso přestali dovážet ze zahraničí, stála by se na něj fronta jako za minulého režimu“. Například vepřového masa muselo Česko ze zahraničí dovézt kolem 69 tisíc tun. Pocházelo hlavně z Německa, Španělska, Polska a Belgie. Podobně tomu bylo i při dovozu drůbežího. Česko muselo importovat 25 tisíc tun. Z toho více než polovina pocházela z Polska.

Veterináři zabavili na Prachaticku 1300 kilo masa na kebab

Krimi

Ceny jatečných krav vyšší o devět procent

Ve třetím čtvrtletí bylo na jatkách poraženo zhruba 55 900 kusů skotu, což bylo meziročně o 1,9 procenta méně. O více než osm procent na asi 5400 kusů poklesly porážky jalovic. Ubylo i porážek krav o 2,7 procenta na 24 700 kusů. Porážky prasat naopak oproti loňsku stouply o 1,3 procenta na přibližně 575 400 kusů. Rozdíl v míře nárůstu počtu poražených prasat a počtu tun vyrobeného vepřového masa je podle ČSÚ důsledkem mírného poklesu průměrné porážkové hmotnosti prasat.

Ceny jatečného skotu se meziročně zvýšily o 6,1 procenta. Nejvíce se zvedly ceny jatečných krav, a to o 9,1 procenta. Cena jalovic stoupla o 8,8 procenta a cena býků o 4,1 procenta. Ceny jatečných prasat naopak oproti loňsku klesly o 6,5 procenta. U cen jatečných kuřat byl zaznamenán růst, ale činil pouze 0,2 procenta.

Mléka bylo ve třetím čtvrtletí tohoto roku nakoupeno od tuzemských výrobců téměř 764,4 milionu litrů, z toho nákup mlékáren činil 664,4 milionu litrů. Zatímco celkový nákup mléka klesl oproti loňsku o 1,5 procenta, nákup ze strany mlékáren naopak stoupl o 1,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám