Hlavní obsah

Pro české turisty je nejlevnější Bulharsko, nejdražší Británie

Díky vývoji kurzu koruny si letos čeští turisté polepší nejvíce v Maďarsku. Vyplývá to ze studie UniCredit Bank mezi 13 turistickými destinacemi. V Maďarsku totiž kupní síla Čechů stoupla o desetinu a turista pořídí za 1000 korun zboží v přepočtené hodnotě 1180 korun. Nejlevněji je v Bulharsku, nejdráže ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Za 1000 českých korun si turista ve Velké Británii pořídí zboží v hodnotě 650 korun.

Článek

V Turecku si letos turista pořídí za 1000 korun zboží v přepočtené hodnotě 1520 korun a v Bulharsku 1551 korun. Nejdražší nákupy Češi pořídí ve Francii a Velké Británii, kde za českých 1000 korun dostanou letos ekvivalent ve výši 720 Kč, respektive 650 Kč.

V nejoblíbenější turistické destinaci, Chorvatsku, si český turista pořídí za tisícikorunu zboží a služby za 1067 korun.

Mezi zeměmi, které pro Čechy meziročně zdražily, patří Egypt, Velká Británie, Slovensko a Itálie. Naopak levněji než loni je vedle Maďarska například i v Chorvatsku, Turecku, Řecku a Španělsku. V celkovém průměru si čeští turisté polepšili. Náklady na jejich dovolenou poklesly o 1,5 procenta, když letos za tisícikorunu koupí zboží a služby za téměř 964 korun.

Loni přitom podle studie cestovali Češi do zahraničí nejméně od roku 2006. Své cesty proti předchozímu roku omezili o 1,6 procenta a ve srovnání s rekordním rokem 2008 klesl počet výjezdů o téměř 15 procent.

Chorvatsko na špici, Egypt se propadl

Chorvatsko si mezi českými turisty upevnilo postavení jako nejoblíbenější destinace. Znovuobjevování v loňském roce zaznamenaly Španělsko a Francie.

Naopak největší propad zájmu zaznamenal nepokoji zmítaný Egypt. Citelně se také snížil zájem Čechů o dovolenou na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám