Hlavní obsah

Příliv zahraničních investic se zdvojnásobil

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V lákání přímých zahraničních investic se Česko ve středoevropském regionu stále drží na špici. Podle předběžných odhadů agentury CzechInvest se jejich letošní příliv proti loňsku téměř zdvojnásobí na čtyři až pět miliard dolarů.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Při stagnaci západoevropských ekonomik a absenci velkých privatizačních akcí jde o velmi slušný výsledek. V přepočtu na české koruny by se konečná cifra mohla pohybovat někde kolem stomiliardové hranice. Tak vysoký příliv investic by se podle odborníků mohl opakovat ještě i v příštích dvou či třech letech. 

"Česko zůstává pro velké investory atraktivní zemí a proudí do něj velké množství nových investic. Jen za první tři čtvrtletí letošního roku k nám přitekly investice za 3,5 miliardy korun, tedy více než za celý loňský rok. Konečné číslo se bude pohybovat mezi čtyřmi až pěti miliardami dolarů, řekl Právu místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn.

Pětimiliardová hranice však podle něj letos určitě překonána nebyla. Loni zahraniční společnosti v Česku proinvestovaly zhruba 2,6 miliardy dolarů. 

Motor ekonomiky

Předpovědi některých skeptiků o poklesu investic do ČR a masívním odlivu výrobních projektů dál na východ vyvracejí i předběžné výsledky CzechInvestu.

"Výše investic, která do země plyne v letošním roce, dosáhne zhruba padesáti dvou miliard korun, přičemž loni to bylo asi třicet devět miliard," uvedl nedávno generální ředitel CzechInvestu Radomil Novák. Zatímco v roce 2003 podle něj agentura zprostředkovala šedesát investičních projektů, letos jich vyřídila téměř dvojnásobek.

V ČR se v tomto roce rozhodla usadit či rozšířit své dosavadní aktivity řada věhlasných světových značek, například Hewlett-Packard, tchajwanský elektronický gigant Asus Tek či německá energetická společnost RWE. Dále početná japonská družina v čele s Daikinem, Toyo Radiatorem a Kyocerou.

Zahraniční investice jsou nyní podle ekonomů motorem celého českého hospodářství. Podílejí se významně na růstu HDP a zvyšují konkurenceschopnost ČR i tím, že tlačí na zvyšování technologické úrovně českých dodavatelů. Nové firmy významně napomáhají stabilizaci ekonomiky i dlouhodobému hospodářskému růstu a jsou i důležitými exportéry. Podle mluvčí CzechInvestu Jany Víškové přislíbili letos investoři vytvořit více pracovních míst než loni, konkrétně přes 12 tisíc nových pracovních příležitostí.

Deset největších investic v ČR v roce 2004*
Investoroborinvestice v mil. Kčprac. místměsto
Daikinpřesné strojírenství1200500Brno
Asus TeK Computerelektronika6481300Brno
RWEenergetika600300Valašské Meziříčí
Bang & Olufsenelektronika500200Kopřivnice
Arcelorautomobilový494100Ústí nad Labem
Ingersoll Randstrojírenství40070střední Čechy
Toyo Radiatorstrojírenství34670Unhošť
Agunastrojírenství25080Brno
Kyoceraelektronika200150Kadaň
Stant Manufacturingautomobilový200150Karviná
pozn: * údaje k 30. září 2004
Zdroj: CzechInvest

Přibývá projektů s vyšší přidanou hodnotou

V poslední době přibývá projektů z oblasti takzvaných center strategických služeb (sdílené finanční a účetní služby, centra zákaznické podpory apod.), která zpravidla exportují více než 90 procent své produkce. Řada těchto firem dosahuje dvakrát vyšší produktivity práce, než jaká je v ČR běžná.

Podle CzechInvestu se struktura investic v posledních letech výrazně mění. Zatímco v minulých letech lákalo Česko spíše velké investory orientované na jednoduchou výrobu nebo montáž, letos tyto investice vystřídal větší počet projektů s vyšší přidanou hodnotou, tzn. investic do vývoje, inovací a strategických služeb.

"Proti dřívějšku, kdy investoři do ČR přinášeli pracovní příležitosti zejména pro dělnické profese, vzniká už mnohem více pracovních míst pro lidi vzdělané, vysokoškoláky a další technicky orientované odborníky," řekla Víšková. Tento nový trend přitom zvyšuje poptávku po vysoce kvalifikované pracovní síle s nejméně středoškolským a vyšším vzděláním. 

A to může být pro ČR problém. "Pokud nezačneme okamžitě zlepšovat výuku jazyků a technických oborů na našich školách, brzy nebudeme moci investorům nabídnout to, co je k nám nyní nejvíc přitahuje - dostatek kvalitních pracovníků. Potom bychom začali ztrácet svou konkurenční výhodu proti okolním zemím. Pokles v přílivu investic by potom byl logický a velmi nepříjemný," dodala mluvčí. 

Objem investic se bude snižovat

Lákat investory se nyní daří hlavně regionům s rozvíjejícími se technickými univerzitami, například Jihomoravskému kraji. Investoři také stále častěji v EU zvažují své projekty na základě detailních regionálních charakteristik, nikoli národních měřítek. Výše daní a celá legislativa se totiž v unijních zemích postupně sjednocují.

Vysoký příliv investic do ČR nemůže trvat věčně, varují ekonomové. Tím, jak se bude struktura investic dále měnit, bude podle nich klesat jejich celkový objem. Česko proto podle odborníků musí tvrdě pracovat na tom, aby k nám přicházeli i menší zahraniční investoři. Musí však zlepšit kvalitu podnikatelského prostředí, práci soudů, omezit korupci. 

Investice náročné na cenu pracovní síly se plynule přesouvají dále na východ. Kromě Slovenska začíná být naším velkým konkurentem třeba Rumunsko.

Podle odhadů analytiků by investice na Slovensku a v Maďarsku měly být letos proti České republice zhruba třetinové. Do Polska by podle některých odhadů mohlo přitéci až pět miliard dolarů. V přepočtu na jednoho obyvatele však Česko v regionu jasně dominuje.

Reklama

Související témata:

Související články

DHL otevřela v Praze své evropské centrum

Logistická firma DHL v pátek otevřela své nové centrum v Praze. Bude odtud řídit své obchody po Evropě. Přestěhují se sem stávající datová střediska z Velké...

Příliv investic k nováčkům v EU poroste

Jako velmi příznivé hodnotí střednědobé vyhlídky zemí střední a východní Evropy pro lákání zahraničních investorů zpráva o světových investicích 2004, kterou...

Výběr článků

Načítám