Hlavní obsah

Přijetí eura bych v nejbližší době nedoporučil, tvrdí Holman z ČNB

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Hostem čtvrtečního moderovaného on-line chatu Novinek byl profesor a člen bankovní rady České národní banky Robert Holman. Podle něj ještě není vhodná doba, aby Česko přistoupilo na jednotnou evropskou měnu. Kromě měny se vyjadřoval také k inflaci či růstu mezd.

Článek

„Já bych zavedení eura v nejbližší budoucnosti nedoporučil. Naše ekonomika není na takový krok připravena, protože dosud neproběhla její dostatečná konvergence s ekonomikami eurozóny. Rovněž pro plnění všech maastrichtských kritérií musí vláda ještě prosadit řadu reforem, zejména na trhu práce, a upevnit fiskální disciplínu,“ uvedl Holman.

Sazby možná ještě klesnou

ČNB na svém posledním zasedání snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Jedním z důvodů byla příliš silná tuzemská měna. Holman nevyloučil, že by banka mohla úrokové sazby snížit ještě jednou do konce roku, a to znovu o čtvrt procenta. „Ale bude to záviset zejména na vývoji kurzu koruny a na poptávkových tlacích z reálné ekonomiky,“ uvedl profesor.

V chatu se vyjadřoval i k inflaci. Ta by podle něj měla na konci roku klesnout ze současných necelých sedmi procent k pěti procentům. „Nominální mzdy v podnikatelské sféře porostou o více než 8 %. Příští rok se bude inflace snižovat a zpomalí i růst nominálních mezd. Reálné mzdy odrážejí hospodářský růst, přesně řečeno růst produktivity práce. Příští rok hospodářský růst zpomalí na přibližně 4% meziročně,“ napsal Holman.

Robert Holman
Po roce 1978, kdy ukončil studia na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE), působil jako obchodní referent v podnicích zahraničního obchodu, vyučoval na katedře dějin ekonomických teorií VŠE.
Za sebou má mimo jiné i politickou dráhu. V devadesátých letech pracoval jako poradce ministra financí, premiéra a předsedy Sněmovny. V roce 1997 byl jmenován profesorem v oboru ekonomické teorie. Od února 2005 je členem bankovní rady České národní banky.

Reklama

Související články

Koruna se opět propadá

Česká měna pokračuje v sérii propadů. Dopoledne se její kurz vůči jednotné evropské měně přehoupl nad 24 korun, kde se zatím drží. Jen během dopoledne ztratila...

ČNB snížením sazeb zamávala kurzem koruny

Rada České národní banky snížila ve čtvrtek dopoledne základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta. Analytici takový krok neočekávali....

Období rekordně silné koruny skončilo

Po rychlém růstu zažívá koruna strmý pád. Podle analytiků období rekordně silné koruny skončilo. Za posledních 24 hodin měna oslabila proti dolaru o zhruba...

Výběr článků

Načítám