Hlavní obsah

Prezident Mitsubishi rezignuje kvůli podvodům se spotřebou

Aktualizováno

Prezident japonské automobilky Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa kvůli skandálu kolem manipulací s údaji o spotřebě pohonných hmot odstoupí z funkce. Oznámila to ve středu podle agentury AFP automobilka. Rozhodnutí nabude platnosti 24. června. Kromě Aikawy skončí ve funkci i jeho náměstek.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Prezident japonské automobilky Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa na tiskové konferenci v Tokiu

Článek

Aikawa se funkce prezidenta a provozního ředitele Mitsubishi ujal loni v červnu. Novinářům podle agentury AP řekl, že vyšetřování aféry kolem manipulací dovede do konce.

Automobilka v dubnu přiznala, že její zaměstnanci manipulovali u některých modelů s testy spotřeby paliva a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Metody testování spotřeby odporující japonským předpisům prý firma používala od roku 1991. [celá zpráva]

Akcie Mitsubishi se po rozhoření skandálu propadly o více než 30 procent.

Manipulace přiznává i Suzuki

Japonský list Nikkei ještě před středečním sdělením automobilky napsal, že Aikawu dočasně nahradí předseda správní rady a generální ředitel automobilky Osamu Masuko. Dvojí funkci by měl podle listu zastávat do chvíle, než další japonská automobilka, Nissan Motor, dokončí převzetí zhruba třetinového podílu v Mitsubishi za zhruba 237,4 miliardy jenů (téměř 52 miliard Kč). Firmy se na této transakci dohodly minulý čtvrtek. [celá zpráva]

Špatné testování emisí a spotřeby aut u svých 16 modelů prodávaných v Japonsku mezitím přiznala další japonská automobilka, Suzuki Motor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám