Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v lednu klesl na 15 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu ČR v lednu meziročně klesl o 2,4 miliardy korun na 15,1 miliardy. Negativně se na tom podepsalo mimo jiné obchodování s počítači, naopak pozitivní vliv měl zejména obchod s auty. Vyplývá to z předběžných údajů, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

„Nepříznivý vliv měl hlavně větší schodek obchodu s počítači a elektronickými a optickými přístroji o 6,4 miliardy a rafinovanými ropnými produkty o 1,3 miliardy,” uvedl Vladimír Cába z odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Naproti tomu růst přebytku bilance s motorovými vozidly o 5,4 miliardy korun a pryžových a plastových výrobků o jednu miliardu podle Cáby saldo zahraničního obchodu ovlivnily kladně. Proti loňskému lednu vykázal lepší výsledek také obchod se základními kovy, pasivum jeho bilance se zmenšilo o 1,2 miliardy korun.

Sanders je v pohledu na volný obchod Trump v bleděmodrém

Ekonomika

Celkový vývoz v lednu meziročně klesl o 0,3 procenta na 303,8 miliardy korun, dovoz vzrostl o půl procenta na 288,7 miliardy. Letošní i loňský leden měly stejný počet dnů, uvedli statistici.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila přebytkem 72,6 miliardy Kč, výsledek tak byl zhruba stejný jako před rokem. Schodek obchodu se státy mimo Unii se prohloubil o 2,3 miliardy na 56,1 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám