Hlavní obsah

Lidé více nakupují trvanlivé potraviny, zásob mají obchody dost

Novinky, ČTK, tov, jky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé v Česku v obavách z rozšíření koronaviru vykupují nejen roušky a respirátory z lékáren. Supermarkety a e-shopy hlásí i větší poptávku po trvanlivých potravinách, dětské výživě nebo vitamínech. Prodejci tvrdí, že nárůsty prodejů trvanlivých potravin jsou až o desítky procent.

Foto: Novinky

Prázdný regál v obchodě na pražské Zbraslavi

Článek

Síť Tesco hlásí vyšší poptávku po těstovinách, rýži, mouce, konzervách a olejích. "Nárůsty prodejů jsou v desítkách procent," řekl ČTK mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček.

Hypermarkety Globus zaznamenaly podle vedoucí korporátní komunikace Rity Gabrielové zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny v posledních hodinách. "Stále však věříme, že není důvod k panice, jak zaznívá v prohlášení Světové zdravotnické organizace,”doplnila.

Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní
ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček

Vyšší poptávku po trvanlivých potravinách eviduje také společnost Kaufland. "U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. Ve spolupráci s našimi dodavateli pracujeme intenzivně na tom, aby byla zajištěna dostupnost zboží v našem řetězci," řekla mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierl.

Foto: Novinky

Poloprázdný regál v obchodě na pražské Zbraslavi

Zvýšené prodeje o desítky procent hlásí také prodejny Albert, a to u olejů, mouky, rýže, těstovin a dalších suchých potravin. "Zvyšujeme objednávky do obchodů a závozy zboží. Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní, než se zákazníci dostatečně předzásobí," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

E-shop s potravinami Košík.cz hlásí zvýšený zájem o trvanlivé potraviny, jako jsou luštěniny, kompotované ovoce nebo konzervy. Po úterním vystoupení bezpečnostní rady státu stoupl počet i hmotnost nákupů. Několikanásobný zájem o trvanlivé potraviny pocítil i Rohlík.cz, posiluje proto zásobování.

Enormní zájem o roušky

„Největší zájem mají zákazníci o ústní roušky, respirátory a antibakteriální gely,“ řekl Novinkám Michal Jurča, provozní ředitel lékáren Benu.

Zájem o roušky a respirátory je podle něj „skutečně enormní“ a výrazně vyšší než při první vlně, která proběhla přibližně před měsícem.

Koronavirus by mohl způsobit „ekonomickou pandemii“, míní analytici

Koronavirus

„Podle informací z dnešního dopoledne jsou pomůcky v lékárnách dostupné, situace se ale mění z hodiny na hodinu,“ dodal.

Nárůst prodejů vidíme také u dětské stravy, plenek nebo krmiva pro domácí mazlíčky
Pavla Hobíková, Mall.cz

V lékárnách řetězce Max jsou nyní respirační masky už vyprodané, jen místy lze sehnat základní chirurgické ústenky. „Jsme na stonásobku obvykle prodávaného množství,“ uvedl za lékárny Michal Petrov. Násobně větší je i prodej dezinfekčních gelů.

Jak se chovat při podezření na koronavirus a jak chránit sebe i okolí

Koronavirus

V e-shopu Mall.cz roste vedle výše uvedeného zájem také o doplňky stravy na posílení imunity. „Drobný nárůst prodejů vidíme také u dětské stravy, plenek nebo krmiva pro domácí mazlíčky,“ řekla Novinkám mluvčí e-shopu Pavla Hobíková.

V Itálii jsou k vidění prázdné regály

Sever Itálie je v posledních dnech poměrně zajímavou praktickou ukázkou toho, jak to může vypadat v evropských zemích, když se potvrdí přítomnost nákazy Covid-19.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prázdné regály v Itálii.Video: Reuters

Ač vláda nabádá k tomu, aby lidé nevykupovali obchody, děje se pravý opak. A jako první jsou na řadě trvanlivé potraviny.

Máte-li zájezd do oblastí s koronavirem, lze odstoupit od smlouvy

Domácí

Zcela nedostupným zbožím jsou v Itálii podle očekávání roušky a respirátory. K sehnání nejsou v žádné lékárně, lidé zcela vykoupili zásoby. A objednat si je přes Amazon ze zahraničí, to by znamenalo několik týdnů čekání. Vykoupené jsou podle obyvatelky Milána Petry Dalla Torové i dezinfekce rukou. Jednoduše nesehnatelné.

„Nikdy jsem něco takového neviděla. Prázdné regály – žádné těstoviny, sušenky a konzervy. Zbytek obchodu byl poměrně dobře zásobený, ovoce a zelenina se stále dají sehnat. Sama vlastně nevím, jak vážná ta situace je, tak jsem chtěla něco nakoupit a být připravená na týden,“ uvedla Dalla Torová.

Všeobecné šílenství, všichni se zbláznili, říká mladý Ital o koronaviru

Koronavirus

Situace ovšem není nijak dramatická, vykoupeny nejsou všechny obchody a zásoby se rychle obnovují.

Situace není nijak vážná ani v menších městech. I tam jsou kompletně vykoupené roušky a respirátory, ohledně jídla jsou však lidé klidnější. Dost možná i díky tomu, že vláda neustále uklidňuje obyvatele, že je zásob dostatek.

Z obchodů mizí ve velkém dezinfekce, prací prostředky a lidé se zásobují léky, aby v krizovém případě nemuseli vycházet ven. Obecně se v evropských zemích zasažených koronavirem zvýšil i prodej mouky, oleje, cukru a soli.

Anketa

Uvažujete o tom, že se zásobíte potravinami?
Ano, již jsem to udělal/a
15,3 %
Zřejmě to udělám
20,6 %
Ne, je to zbytečné
64,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10208 čtenářů.

Reklama

Související články

Virus se šíří dvacetkrát rychleji než SARS

U nového typu koronaviru je zhruba desetkrát až dvacetkrát vyšší riziko, že se spojí s receptory v lidském těle a způsobí tím infekci, než u těžkého akutního...

Výběr článků

Načítám