Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu klesl o 13,8 miliardy. O česká auta v dubnu nebyl zájem

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil podle předběžných odhadů v dubnu v přebytku 10,6 miliardy korun, který tak byl meziročně o 13,8 miliardy nižší. V úterý to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek ovlivnil pokles vývozu aut, která český zahraniční obchod dlouhodobě táhnou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Oproti březnu 2017 se po sezónním očištění v národním pojetí snížil vývoz o 1,3 procenta a dovoz o 1,5 procenta. Oba tak vzrostly shodně o 0,2 procenta.

Nečekaný pokles u aut

Dlouhodobě měla v předchozích měsících vliv vysoká kladná bilance, pokud jde o motorová vozidla. Ta však v dubnu meziročně klesla o 6,4 miliardy. „Zklamání překvapivě přinesla bilance s motorovými vozidly, která doposud patřila mezi tradiční držák českého zahraničního obchodu,“ potvrdila ekonomka Komerční banky Jana Steckerová, podle níž jde o důsledek nižších vývozů.

„K horším výsledkům se ale mohla přidat i nižší poptávka po automobilech ze zahraničí, kdy například v březnu registrace nových automobilů v eurozóně poklesly. Přesto se však domníváme, že dubnový propad byl spíše výkyvem a bilance s motorovými vozidly se s největší pravděpodobností vrátí v následujících měsících do kladných čísel,“ ujistila Steckerová.

Pokles i u kovodělných výrobků

Obdobně ovlivnily celkovou bilanci kovodělné výrobky (kromě strojů a zařízení) s meziročním poklesem přebytku o 1,7 miliardy korun. „Rostoucí ceny komodit se pak odrazily v hlubším deficitu s ropou a zemním plynem a to o 5,5 miliardy korun. Dnešní data tedy ohrožují naší poslední prognózu, která počítala s tím, že se přebytek zahraničního udrží na loňské rekordní úrovni,“ dodala Steckerová.

V takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty, se vývoz meziročně snížil o 3,3 procenta, zatímco dovoz vzrostl o 3,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám