Hlavní obsah

Přebytek českého zahraničního obchodu je rekordní, pomáhá levná ropa

Aktualizováno

Zahraniční obchod ČR zahájil nový rok s rekordním lednovým přebytkem. V porovnání s předchozím rokem je vyšší jen o 0,7 miliardy, ale i to stačilo na nový rekord 19,3 miliardy korun. Na vývoji se odrazil výrazný pokles cen ropy. Podle analytiků ale zklamal pomalejší růst exportu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

"Za meziročně vyšší přebytek jsme vděčni nízkým cenám ropy na světových trzích a stále silné poptávce po automobilech vyrobených v ČR. Naopak v důsledku rostoucí domácí spotřeby se zvyšuje dovoz spotřebního zboží a potravin do ČR," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Také podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy zahraniční obchod vstoupil do nového roku s nejvyšším přebytkem minimálně od roku 2005.

"Růst dovozu je ale momentálně svižnější než růst vývozu, což je ovšem dokladem silné domácí poptávky, a tedy potvrzením silné kondice české ekonomiky," dodal.

Zatímco importérům pomáhá tato silná kondice, exportérům zase svědčí již čtvrtým rokem intervenčně oslabovaná koruna.

Tuzemskému průmyslu, a zvláště pak automobilkám, se daří zvyšovat vývoz především do zemí EU. "Jestli něco může trochu kazit první dojem z lednových čísel, tak je to velmi pomalý růst exportu. Dlužno ovšem dodat, že leden měl o jeden pracovní den méně, což se na výsledku muselo projevit negativně," řekl Petr Dufek z ČSOB.

Slabší Čína a Rusko

Vývoz z tuzemska v národním pojetí v lednu stoupl meziročně o 2,4 procenta na 266,1 miliardy, dovoz se zvýšil o 2,3 procenta na 246,7 miliardy korun. Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil v lednu přebytkem 60,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 1,8 miliardy víc. "Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o jednu miliardu na 39 miliard korun," uvedl v úterý ve zprávě Český statistický úřad.

Meziměsíčně se zvýšil vývoz o 1,9 procenta a dovoz o 2,9 procenta.

Podle Horské roste český export jedině zásluhou rostoucí poptávky od evropských partnerů v čele se Slovenskem a Británií. Naopak vývoz do Číny klesá kvůli slábnutí tamní ekonomiky. I export do Ruska byl v lednu o více než čtvrtinu meziročně nižší. Ani na polském trhu se českému exportu nedařilo, dodala Horská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám