Hlavní obsah

Pražské letiště přestává odbavovat lety SkyEurope, chaos i v Bratislavě

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Tomáš Holý, Ivan Vilček

Slovenské aerolinky SkyEurope opět zažívají krušné chvilky. Letadla společnosti nabrala v pondělí na ruzyňském a bratislavském letišti zpoždění. Pražské letiště navíc odpoledne oznámilo, že od úterka přestane odbavovat jeho lety. Důvodem jsou dluhy. V pondělí večer SkyEurope zrušila všechny dnešní lety z Bratislavy.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Článek

Večerní zrušení letů SkyEurope z Bratislavy je překvapivé, protože odpoledne bratislavské letiště M.R. Štefánika uvedlo, že problémy s platbami od SkyEurope nemá. "Letiště Bratislava je připravené poskytnout služby SkyEurope," řekla kolem 17:00 ČTK Zuzana Horňanová z letiště.

Cestující na bratislavském letišti jsou zoufalí, celý den čekali na odlety a teď nevědí, jak se dostanou do cíle své cesty.

Dluhy v Praze

Firma pražskému letišti nezaplatila zálohy, dokud tak neučiní, nesmí firma z Ruzyně létat. Pokud zaplatí, může opět startovat a přistávat.

Letiště Praha pro společnost SkyEurope dosud zajišťovalo komplexní služby spojené s odbavením letadel i cestujících.

Před několika týdny ze stejných důvodů - tedy dluhům - zrušilo odlety letadel této společnosti i vídeňské letiště. Lidi, kteří měli letenku z tohoto města, vozí společnost do Bratislavy.

Firma dluží za palivo

Pondělní zpoždění byla podle informací Novinek ze SkyEurope způsobena dluhy za palivo. Původně se spekulovalo, že letadla z Prahy nelétají kvůli tomu, že zaměstnanci nechtějí pracovat kvůli nezaplaceným výplatám. "Tak to není. Nezaplatilo se palivo. Je to čistě problém firmy, ale ne zaměstnanců. Ti jsou na letišti připraveni," řekl Novinkám zdroj z firmy.

Dva boeingy SkyEurope stojí na odstavné ploše ruzyňského letiště. Stroje směřující do Atén a Paříže neodletěly, další spoje byly zrušeny. Na Ruzyni zatím zůstal i boeing zapůjčený od Air Slovakia, který měl letět prázdný do Bratislavy.

Mluvčí SkyEurope Tomáš Kika Novinkám řekl, že o situaci nic neví, protože je mimo Evropu. Obdobná situace jako v Praze byla i na letišti v Bratislavě. Ronald Schranz, který nyní Kiku zastupuje, uvedl, že firma se snaží situaci řešit.

Podle serveru planes.cz je to již několikátá potíž společnosti za poslední dny. Již v pátek SkyEurope zrušily několik letů. Z Bratislavy mělo směřovat několik strojů do Amsterdamu či Bruselu.

Konkurenční nízkonákladový přepravce Wizzair již zveřejnil nabídku pro pasažéry SkyEurope. Na trasách, kde létají obě firmy, nabízí letenku za 30 eur každým směrem. 

SkyEurope v turbulencích

SkyEurope na začátku června požádaly soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Po několikatýdenních problémech, kdy byly společnosti blokovány letadla na některých evropských letištích kvůli dluhu, firma oznámila, že sehnala investora. Jenže krátce poté se musely aerolinky stáhnout z vídeňského letiště. Prý také kvůli dluhu.

Firma tehdy přesunula odlety na letiště v Bratislavě. I zde však měla v předešlých dnech organizační problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadlužená SkyEurope zoufale shání letadla

Slovenská nízkonákladová letecká společnost SkyEurope, která je v režimu soudní ochrany před věřiteli, se zoufale snaží doplnit flotilu o další letadla....

Výběr článků

Načítám