Hlavní obsah

Pražská plynárenská koupí od Prahy 4 firmu distribuující teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 4 prodá za 25 milionů korun svou firmu 4-Energetická, která má na starosti distribuci tepla a teplé vody. Kupujícím je společnost Prometheus energetické služby (PES), která patří hlavním městem vlastněné Pražské plynárenské. Rozhodli o tom zastupitelé městské části.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Postup kritizovala opozice, podle které lidem po prodeji zdraží teplo a jeho dodávku může ohrozit také přechod některých výměníků tepla na plyn.

Společnost 4-Energetická radnice založila v roce 2009. Na její fungování si v minulosti stěžovali obyvatelé, kterým dodávala teplo. „Majetek je dlouhodobě v nedobrém stavu. Všichni víme, že jsou nutné vysoké investice. To by mělo dopad na obyvatele," řekl radní Jan Hušbauer (ANO). Podle něj je kupující firma zárukou toho, že lidem bude nadále v pořádku dodáváno teplo.

Firma 4-Energetická má nyní dva zaměstnance a dva členy představenstva. O prodeji společnosti městská část uvažovala již před několika lety, kdy o něm jednali zastupitelé v červnu a září roku 2018. Poprvé prodej přímo zamítli a podruhé dokument týkající se prodeje na začátku jednání po diskusi z programu jednání stáhli. Prodej se tak neuskutečnil.

Firmy potřebují pětinásobek peněz na nákup plynu, zní z Pražské plynárenské

Válka na Ukrajině

Aktuální prodej navržený vedením radnice kritizuje opozice. „Podmínky se od chvíle, kdy se jednalo s firmou Prometheus, změnily, a to je třeba zohlednit. Zásobování plynem je neustále ohroženo. Teplo, které je produkováno na území Prahy, nahradit závislostí na ruském plynu, by byla velká chyba," řekl zastupitel a bývalý starosta Petr Štěpánek (Praha 4 sobě – Zelení a NK). Narážel na jednání vyřčený záměr PES předělat některé výměníky na plynové.

Obdobný názor jako Štěpánek vyslovili rovněž opoziční zastupitelé Jiří Bendl (Praha 4 sobě – Zelení a NK) a Daniel Kunc (Praha 4 sobě – Zelení a NK). Podle Bendla se v současné době kvůli válce na Ukrajině mění energetická politika celé Evropy.

Společnost bere teplo z odpadních vod elektrárny v Mělníku. Nahradit teplo z Mělníku by byla chyba, řekl Bendl. Radním rovněž vytkl, že nejednali o koupi s Pražskou teplárenskou (PT), která projevila zájem.

Pražští radní schválili dvoumiliardový úvěr pro Pražskou plynárenskou

Ekonomika

Podle Hušbauera byla radnice oslovena firmou PES i PT. „PT ale neměla v jednání zájem pokračovat, proto jsme pokračovali v jednáních se společností Prometheus," řekl.

Předseda představenstva PES Ludvík Baleka pak odmítl obavy o ceny a dodávky plynu. „To, že nás vlastní PP, neznamená, že jsou všechny naše zdroje na plyn," řekl. Firma podle něj prý využívá tepelná čerpadla, fotovoltaiku a další zdroje.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 000 odběrných míst. Jejím jediným akcionářem je Pražská plynárenská Holding ovládaná Prahou. Pražský magistrát na konci dubna rozhodl, že půjčí Pražské plynárenské dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám