Hlavní obsah

Pražská burza je nejsilnější za 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražská burza v pondělí dosáhla nejsilnější úrovně za 13 let. Index PX stoupl o 1,16 procenta na 1322,40 bodu. Burzu táhly nahoru hlavně akcie Komerční banky a bankovní skupiny Erste, jejichž cena také dosáhla rekordních úrovní.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvýrazněji ale posílily cenné papíry České zbrojovky (CZG), a to o více než pět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Index PX byl naposledy na vyšších hodnotách na začátku září roku 2008, kdy vystoupal až nad 1400 bodů. K rekordnímu růstu pražské burzy přispěly především akcie Komerční banky, které se dostaly na nejvyšší cenu od července 2019, a cenné papíry Erste, které jsou nejdražší od září 2018.

Pražská burza nevídaně rostla, je nejvýš za deset let

Ekonomika

Akcie Komerční banky, které v pondělí zaznamenaly nejvyšší objem obchodů z hlavních emisí pražské burzy, zdražily o 2,26 procenta na 883 korun. Cenné papíry Erste, které byly druhou nejobchodovanější emisí, si polepšily o 2,55 procenta na 964,40 koruny. "Index (PX) byl nejvíce podpořen výkonností Erste a Komerční banky, které kopírují vývoj na západoevropském bankovním sektoru," sdělil k růstu bankovních emisí analytik Lukáš Novotný ze společnosti Wood & Company.

Nejvýraznějšího růstu dosáhly akcie České zbrojovky, a to o 5,64 procenta na 506 korun. Naopak největší propad postihl cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris ČR, které zlevnily o 0,63 procenta na 15 700 korun.

Česká měna v pondělí mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Koruna si k 17:00 pohoršila oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 25,43 Kč/EUR a k dolaru o tři haléře na 21,72 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Výběr článků

Načítám