Hlavní obsah

Právníci: Zaměstnanec odmítající test nesmí na pracoviště, riskuje výpověď

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se zaměstnanec odmítne otestovat na covid-19, nesmí mu podle právníků zaměstnavatel umožnit vstup na pracoviště. Může to vést k jeho výpovědi, míní právníci. Testování zaměstnanců je od středy povinné pro firmy s více než 250 zaměstnanci.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zaměstnanci jsou podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 1. března 2021 povinni na výzvu zaměstnavatele testování podstoupit. Z toho plyne, že pokud se nedostaví zaměstnanec k testu, nemůže vykonávat práci na pracovišti zaměstnavatele. V takovém případě by šlo o neomluvenou absenci a hrubé porušení pracovních povinností,” řekl advokát Jiří Matzner.

Přehledně o testování ve firmách: kdo, čím, jak často

Koronavirus

Takové jednání by podle příslušných ministerstev by šlo posoudit jako neomluvenou absenci zaměstnance s důsledky z toho vyplývajícími ze zákoníku práce, tvrdí Lenka Droscová z advokátní kanceláře Řanda Havel Legal.

S přihlédnutím k dalším okolnostem případu může být taková absence až důvodem výpovědi, či v případě déletrvající absence dokonce až okamžitého zrušení pracovního poměru zaměstnance, doplnila advokátka Droscová.

Pošta začala s povinným testováním. Odhalila první nakažené

Domácí

Vláda schválila povinné testování ve firmách v pondělí večer. Podniky nad 250 zaměstnanců s testováním musí začít ve středu a do 12. března musejí otestovat všechny své pracovníky.

Podniky s 50 až 249 lidmi pak začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do 15. března. Testováni nebudou muset být zaměstnanci pracující z domova.

Reklama

Související články

Testy nakoupené do škol mají jít do firem

Téměř dva miliony testů, které stát zatím nakoupil pro samotestování žáků ve školách, budou moci pro testování zaměstnanců pravděpodobně použít firmy. Počítá...

Výběr článků

Načítám