Hlavní obsah

Právníci: Vymáhat škodu na radních a Železném nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případná snaha státu vymáhat po některých členech Rady pro rozhlasové a televizní vysílání náhradu za škodu způsobenou republice jejich údajným pochybením, má jen malou šanci na úspěch. Shodli se na tom právníci, které v pondělí oslovila ČTK oslovila.

Foto: Monika Čapková
Článek

"Jsem k tomu krajně skeptický," řekl advokát Tomáš Sokol. Znamenalo by to podle něj prokázat členům rady konkrétní protiprávní jednání. A navíc i to, že si byli tohoto protiprávního jednání vědomi. Za vyloučené považuje, aby se stát domohl nějaké náhrady na řediteli Novy Vladimíru Železném.

Místopředseda ústavně právního výboru Sněmovny Zdeněk Koudelka (ČSSD) uvedl, že i funkcionáři takových úřadů, jako je vysílací rada, odpovídají za způsobenou škodu. Bylo by ale podle něj nutné jim prokázat úmysl, tedy to, že jejich chybné jednání mělo původ třeba v korupci. V případě, že se nic takového neprokáže, odpovídají podle něj jen do výše čtyř a půl násobku platu, což je ve srovnání s odškodněním pro CME zanedbatelné.

Železného se podle něj úvahy o náhradě netýkají.  "Železný tady vůbec neodpovídá, protože rozhodovaly státní orgány, konkrétně rada pro vysílání ," uvedl poslanec.

Svoboda: stát by měl CME zaplatit ihned

Česká republika by měla podle vicepremiéra a ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) bezodkladně zaplatit společnosti CME více než desetimiliardové odškodné. "Není dobré to odkládat," řekl ČTK a České televizi.

Dodal, že co nejrychlejší platbu bude prosazovat ve vládě, která má o platbě jejíž verdikt přiznal společnosti CME odškodnění za znehodnocení její investice do TV Nova, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. "Pokud v těch lidech je trochu cti, tak už dávno měli dneska podepsat rezignační listiny," prohlásil v pondělí Svoboda.

Musil: Rada nepochybila

Osud arbitráže závisí ještě na rozhodnutí švédského soudu. Ten rozhoduje, zda se stalo či nestalo procesní pochybení. Svoboda si ale myslí, že to nic nemění na nutnosti zaplatit nyní. "Můžeme možná v budoucnu mimořádným opravným prostředkem dosáhnout toho, že se může něco zvrátit, ale to je teoretické ... a potom bychom peníze dostali pouze zpátky," uvedl.

V tisku se objevily se i úvahy o tom, zda by nebylo možné vyrovnat závazek k CME nějakou protihodnotou, třeba z majetku České konsolidační agentury či možností jiného uplatnění na českém televizním trhu. "To jsou podle mě všechno úhybné manévry, protože vítěz toho sporu řekne: 'Já chci peníze'," soudí Svoboda.

Místopředseda a dlouholetý člen rady Josef Musil včera ČTK řekl, že v tuzemsku je rezignace interpretována jako přiznání viny. On je však přesvědčen o tom, že rada v kauze sporu o Novu nepochybila.

Vznikne vyšetřovací komise?

Musil to uvedl ještě před Svobodovým prohlášením. Některé radní k úvahám o odstoupení vyzval i místopředseda mediální komise Sněmovny Ladislav Skopal (ČSSD).

Sociální demokraté navrhují vytvořit sněmovní vyšetřovací komisi, která by okolnosti sporu o Novu objasnila. Návrh hned přivítali předseda rady Martin Muchka, místopředsedové Petr Štěpánek i Josef Musil.

Štepánek se musí omluvit

A právě místopředseda rady Petr Štěpánek se musí z rozhodnutí soudu v Hradci Králové společnosti CME omluvit za výroky navozující dojem, že CME v arbitrážním řízení s ČR uplácela nezávislé arbitry.

"Omluva musí být publikována formou placené inzerce v jednom celostátním deníku o velikosti nejméně jedné čtvrtiny strany," uvedla v tiskové zprávě společnost CME. Požadavek na finanční satisfakci ve výši 100 000 Kč soud zamítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám