Hlavní obsah

Pravidla pro hypotéky se musí změnit, ozývá se z Bruselu

– Brusel

Evropská komise chce změnit pravidla pro poskytování hypoték v zemích Evropské unie (EU). Cílem je větší ochrana lidí před riziky, která z braní úvěrů na bydlení plynou. Jde například o povinnost poskytovat jasnější informace nebo o vznik efektivnějšího jednotného trhu s hypotékami napříč celým sedmadvacetičlenným společenstvím.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Finanční krize podle čtvrtečního vyjádření komise ukázala škody, jaké neodpovědné chování půjčovatelů i těch, kteří si peníze od nich brali, mohou mít na spotřebitele i finanční instituce, a tedy i na celý finanční systém a ekonomiku.

"Iniciativu Evropské komise považujeme za prospěšnou. I přesto, že nesouhlasíme s naznačovanou spojitostí se zapříčiněním krize. Minimálně v ČR nepředstavují hypotéky krizový sektor," uvedl náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace (ČBA) Jan Matoušek.

Vrátit lidem důvěru ve finanční trhy

Evropská komise si od předloženého návrhu slibuje, že pomůže lidem, kteří si půjčují, zajistit větší ochranu pomocí silnějších pravidel. Ta by se měla týkat například reklam na hypotéky, předběžných informací o úvěrech, hodnocení bonity klientů či možností předčasného splacení.

Návrh nyní půjde k dalšímu schvalování do Rady EU, která zastřešuje členské země "sedmadvacítky", a také do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám