Hlavní obsah

Praha, Plzeň, Hradec či Břeclav. SŽDC chce opravit celkem 930 nádraží po celé zemi

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá rekonstrukci zhruba 930 nádražních budov po celé České republice. Nyní správce železnic hledá stavební firmy na rekonstrukci těchto stanic. Náměstek šéfa SŽDC Tomáš Drmola to uvedl v úterý na tiskové konferenci. Nejdražší bude oprava pražského hlavního nádraží za 945 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oprava pražského hlavního nádraží bude stát 945 miliónů.

Článek

Z tisícovky nádraží opravy aktuálně nepotřebuje 70 staničních budov. Zbylých 930 je ve větší nebo menší míře vyžaduje.

V příštím roce bude SŽDC opravovat zejména nádraží, pro jejichž rekonstrukci přichystal projekt ještě předchozí vlastník České dráhy. Jde třeba o nádraží v Hradci Králové, Břeclavi, Kuřimi, v Přerově a v Sokolově.

Nejvíce peněz půjde na dokončení oprav budovy pražského hlavního nádraží, které by se mělo začít opravovat v roce 2019 a náklady SŽDC odhaduje na 945 miliónů korun.

Ve stejném roce se počítá i se zahájením opravy nádraží Praha-Smíchov za 160 miliónů korun a vlakového nádraží v Českých Budějovicích za 165 miliónů. Teprve v roce 2020 má začít oprava plzeňského hlavního nádraží za 325 miliónů korun.

V roce 2020 se počítá s opravou nádraží v Chebu s odhadovanými náklady 146 miliónů korun. V Liberci začnou s opravou nádraží za 119 miliónů korun v roce 2021. Nádraží v Chebu se dočká rekonstrukce až v roce 2022. Náklady by měly dosáhnout zhruba 149 miliónů korun.

Na nádraží v Prostějově budou sídlit policisté

SŽDC dále představila pilotní projekty na oživení nádražních budov a jejich prostor, které do budoucna nemají pro obsluhu železnice využití. V prostějovském nádraží budou sídlit policisté, v Teplicích pak železničáři chtějí na nádraží přesunout sídlo finančního úřadu.

Prostory v prostějovském nádraží předá SŽDC policii 27. září, v budově bude sídlit 45 příslušníků, uvedl Drmola. Ostatní projekty tak daleko nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám