Hlavní obsah

Povodně nadělaly v zemědělství škody za víc než tři miliardy

Právo, ČTK, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň
Aktualizováno

Letošní povodně způsobily podle odhadu v zemědělství škody ve výši 3,3 miliardy korun. Uvedl to ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (uprostřed)

Článek

Nejvíce záplavy zasáhly rybářství a zelinářství. Výše škod se bude ještě měnit a přesnou částku zemědělci dokážou vyčíslit až ve chvíli, kdy všude opadne voda, sdělil Bendl.

Záplavy citelně zasáhly povodí Labe a Vltavy, kde způsobily škodu za zhruba miliardu korun. „Co se zemědělské produkce týká, tak na základě dokumentovatelných dat evidujeme také částku ve výši miliardy korun,“ řekl Bendl.

Podle něj povodně způsobily největší škody v zemědělství hlavně v severní části Středočeského kraje. „Především se jedná o oblast Polabí, kde máme zelináře. Dále ale půjde také o jižní Čechy, kde se nachází řada rybářství. Tam ty škody budeme znát až na podzim, kdy skončí výlovy,“ řekl Bendl.

Pomoc pro zemědělce

Bendl jde na středeční jednání vlády se záměrem poskytnout zemědělcům, kterým způsobila velká voda výrazné škody, úvěry s co nejnižší úrokovou mírou, ale tak, aby nedošlo k jejich zpochybnění Evropskou komisí za poskytování neoprávněné ekonomické výhody.

Navrhne rovněž využít na jejich podporu tzv. spící programy, které jsou určeny právě pro případ povodní. Postiženým farmářům se rýsuje i šance na odložení plateb vůči státu. Bendl to řekl ve středu při setkání s novináři na hrázi rybníka Rožmberk. Dodal, že nejde o náhodu, neboť právě Rožmberk letos výrazně snížil rizika záplav na jihu Čech, především ve Veselí nad Lužnicí a okolí.

„Vodohospodáři udělali maximum. Povodí Vltavy poskytovalo, a to mi potvrdilo i hodně starostů, velmi dobré informace a právě při manipulaci s Rožmberkem odvedlo velmi dobrou práci,“ uvedl ministr.

Jiná povodeň než před 11 lety

Přesto ministerstvo počítá s revizí manipulačních řádů. Bendl připomněl, že letošní povodeň byla jiná než ta v roce 2002, neboť spousta vody přitékala z malých bezejmenných potoků a přítoků. Ke změně legislativy by prý mohlo dojít v řádech měsíců.

„Budeme také usilovat, aby protipovodňové zábrany byly pojímány jako veřejně prospěšná stavba. Chceme rovněž přehodnotit povolování úprav a změn průtočnosti vodních toků. A zasadit se o vysazování víceletých plodin a vytvářet určité půdní bloky. O jejich velikosti se ministerstvo s agrární komorou bude teprve bavit, ale věřím, že dojde k dohodě,“ vyjmenoval některé z chystaných změn ministr.

Ministerstvo chce aktivovat v rámci pomoci zmíněné spící programy, aby bylo možné pomoci i tam, kde voda například poničila zdroje pitné vody či narušila kanalizace. Samotná škoda přímo v zemědělství se podle ministra pohybuje v tuto chvíli kolem jedné miliardy korun. Nejvíce budou postiženi zřejmě právě rybáři a producenti zeleniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám