Hlavní obsah

Pošta má nové centrum za 1,2 miliardy

Právo, Jiří Novotný
BRNO

Česká pošta (ČP) v pondělí otevřela v Brně-Štiřicích nový sběrný přepravní uzel (SPU), do jehož vybudování investovala 1,2 miliardy korun. Slibuje si od toho rychlejší doručování zásilek.

Článek

"Naší koncepcí je postupně nahradit roztříštěné a technologicky nejednotné množství malých sběrných míst několika výkonnými celky, vybavenými špičkovou technologií," sdělil generální ředitel ČP Karel Kratina.

Ještě před deseti lety existovalo v síti ČP sedmdesát přepravních uzlů. Dnes jich je jedenáct a cílovým stavem je pouhých osm automatizovaných SPU. Brno je po uzlech v Praze, Plzni a Olomouci již čtvrtým. Velká osma bude plně funkční během nejbližších let, po dokončení uzlů v Ústí nad Labem, Pardubicích, Českých Budějovicích a Ostravě," upřesnil Kratina. 

Ve sběrném přepravním uzlu se soustřeďují a dále distribuují všechny poštovní zásilky, které do regionu přicházejí či z něj odcházejí. Štiřický SPU nyní nahradí uzly v Brně, Břeclavi a Jihlavě. Dojde tak k významné úspoře pracovníků a snížení provozních nákladů.

Na otázku Práva, jestli se to nějak projeví i v rychlosti doručování, odpověděla mluvčí ČP Dita Václavíková: "Určitě ano. Na území Brna by nejen expresní, ale i všechny ostatní listovní zásilky měly být doručovány do jednoho dne."

Techologické vybavení nového SPU stálo 330 miliónů korun. Dva plně automatizované třídiče dokáží za hodinu roztřídit podle směrovacího čísla 88 tisíc listovních zásilek, zatímco při ručním třídění, které se praktikovalo ještě před deseti lety, byl maximální výkon pošťáků tisíc dopisů za hodinu. Automatizovaný balíkový třídič zase za hodinu zvládne 2500 balíků místo nanejvýš osmdesáti při ručním třídění.

Langer nevylučuje prodej části ČP

V celé republice přepravila ČP loni zhruba jednu miliardu listovních zásilek, ale klasické dopisy z toho tvořily jen asi desetinu. Lidé si prostě zvykli dávat přednost mobilním esemeskám. Neklesá naopak počet balíků - těch je ročně doručováno kolem 24 miliónů.

"Pokud jde o přepravu peněz, proteče Českou poštou ročně 800 miliard korun," sdělila Václavíková.

Státní podnik Česká pošta se možná už letos přemění na akciovou společnost. Tento záměr již schválila dozorčí rada ČP. Ministr vnitra a informatiky Ivan Langer (ODS) navíc nevylučuje, že část České pošty by se mohla prodat.

"Nejprve je ale nutné poštu transformovat na akciovku a teprve pak rozhodnout, jestli bude nadále vlastněna státem, nebo případně privatizována a jakým způsobem," řekl už dříve Právu Langer.

Konkurence zbrojí na otevření trhu

Na úplné otevření poštovního trhu, k němuž na základě směrnice Evropské unie dojde v roce 2009 i v České republice, se intenzivně připravuje hned několik operátorů. Nezanedbatelné je však celostátní pokrytí. V tomto směru se České poště vyrovná pouze Mediaservis, který jako jediný z jejích konkurentů vlastní distribuční síť v celé ČR.

Zatímco v doručování do méně obydlených míst je Česká pošta nenahraditelná, ve velkých mětech jí stále více konkurují soukromé frmy. Ty navíc koncentrují své síly. Například společnosti TNT Express, TNT Post a TNT Innight, které patří do skupiny TNT Global, koncem dubna oznámily, že spojí na českém trhu nabídku svých produktů a služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám