Hlavní obsah

Poslanci zákonem o hluku zakázali transformaci nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna přehlasovala v pátek veto Senátu a zakázala krajům měnit nemocnice na obchodní společnosti. Pro byli poslanci ČSSD a KSČM. Opoziční ODS a krajští hejtmani jsou rozhodnuti podat stížnost k Ústavnímu soudu.

Foto: Anna Čelouchová

Dočkáme se letos před Vánocemi na Mníšku sněhové nadílky?

Článek

Zákon ještě musí podepsat prezident republiky Václav Klaus. Pokud by ho odmítl, rozhodovala by o něm znovu Sněmovna, tentokrát by pro musela být polovina všech poslanců, tedy více než 100. KSČM a ČSSD mají dohromady 111 zákonodárců.

Zákaz měnit nemocnice na obchodní společnosti je netradičně součástí zákona o hluku v životním prostředí. Poslanci jej jako jeho součást zařadili těsně před listopadovými krajskými volbami, vládní soc. dem se bála, že poté, co by kraje ovládla ODS, staly by se z nemocnic prestižní kliniky, a nemocniční péče by nebyla dostupná všem.

Hejtmani mohou zákon obejít

"Schválený paragraf nic neřeší," prohlásil k návrhu středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Podle něj návrh jen zakazuje měnit nemocnice na obchodní společnosti, ale právo organizace zřizovat a rušit jim ponechává. "Zřídíme si obchodní společnost a zrušíme příspěvkovou organizaci," shrnul hejtman cestu, jakou bude i jeho kraj postupovat v plánované transformaci nemocnic.

Předseda zdravotního výboru Sněmovny Jaroslav Krákora (ČSSD) připustil, že zákon lze obejít, ale Sněmovna jasně vyjádřila vůli a kraje by to měli respektovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám