Hlavní obsah

Poslanci Tsiprasovy strany se bouří, část chce návrat drachmy

Část řecké vládní strany Syriza odmítá dohodu s eurozónou. Pět poslanců a další činitelé patřící k nejlevicovější frakci formace vyzvali k návratu k drachmě, pokud nebude možná dohoda s mezinárodními věřitelskými institucemi bez úsporných opatření v Řecku.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu

Článek

Zpochybnili tak nejnovější návrh vlády premiéra a šéfa Syrizy Alexise Tsiprase, který předpokládá výrazná úsporná opatření výměnou za novou mezinárodní finanční pomoc. O tomto návrhu by měl v pátek večer řecký parlament hlasovat. [celá zpráva]

Podle zástupců "levicové platformy", které cituje řecký deník Ta Nea, "vláda musí sdělit (věřitelským) institucím a řeckému lidu i na poslední chvíli, že pokud nebude přijat pozitivní kompromis, (...) je připravena následovat alternativní pokrokovou cestu, která zpochybní členství země v eurozóně, a přeruší splácení dluhu".

Pod pojmem "pozitivní kompromis" si odpůrci navrhované dohody ve vydaném prohlášení představují, že by program zahraniční pomoci měl zarazit úsporná opatření, poskytnout dostatečnou finanční likviditu řeckému hospodářství a zajistit výrazné úlevy ve splácení řeckého dluhu.

Tsipras se v pátek sešel v parlamentu s poslaneckým klubem Syrizy, ve kterém zdůraznil, že úkolem vlády není dostat zemi z eurozóny, ale ani způsobit hospodářský kolaps země. Podle něj Řecko stojí před bankrotem a bez zahraniční pomoci se v žádném případě neobejde.

Tsiprasova „politická akrobacie”

Premiér také požadoval, aby ve večerním hlasování v parlamentu, který má schvalovat navrhovanou dohodu s věřiteli i s možnými připomínkami protistrany, zachoval stranický klub jednotný hlas. "Buď budeme pokračovat všichni dohromady, nebo všichni dohromady odejdeme," prohlásil Tsipras. Poslanecký klub Syrizy ale poté nehlasoval o podpoře dokumentu a jeho vnitřní rozpory se tak navenek neprojevily.

Při čtvrtečním hlasování v řecké vládě o podpoře návrhu se odmítli pod schvalovací dokument podepsat vůdce levicového křídla Syrizy a ministr pro energetiku Panajotis Lafazanis, který ale neprozradil, jak chce v parlamentu hlasovat. Ve vládě svůj podpis nepřipojil ani ministr obrany Panos Kammenos, vůdce koaličních Nezávislých Řeků, kteří Syrize umožňují vládnout s nadpoloviční většinou v parlamentu.

Jestliže bude vládní většina pro večerní hlasování ohrožená, může se Tsipras podle všeho opřít o pomoc tří proevropských opozičních stran, které jeho snahu o udržení v eurozóně takřka za každou cenu podpořily. I v jejich řadách nikdo ale netají rozladění nad Tsiprasovou "politickou akrobacií", když je premiér v podstatě připraven přijmout prakticky tytéž nebo ještě horší podmínky než ty, které před několika dny nechal odmítnout řeckými voliči v referendu.

Bývalý ministr financí a nynější poslanec socialistů Evangelos Venizelos vyjádřil rozhořčení nad výsledky pětiměsíčního vládnutí Syrizy, které podle něj podstatně zhoršilo ekonomické podmínky země a dostalo ji do stadia, kdy bude nucena další tři roky trpět výraznými ekonomickými restrikcemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Australan spasí zoufalého řeckého důchodce

Ta smutná fotografie obletěla svět. Řecký důchodce Giorgos Chatzifotiadis (77) sedí zdrceně před pobočkou banky v Soluni. Pláče. Z rukou mu vyklouzly průkaz...

Výběr článků

Načítám