Hlavní obsah

Poslanci prosadili lednové zdražování

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Schvalování jednotlivých zákonů vládní reformy veřejných financí připomíná spanilou jízdu koaličních poslanců. Těm se totiž potřebnou většinou 101 hlasu daří zákony prosazovat. Bylo tomu tak i v pátek, kdy vládní koalice odsouhlasila zvýšení spotřebních daní, bez ohledu na doporučení Senátu na nižší růst.

Foto: Milan Haluška

Brněnské nádraží

Článek

Od ledna tak podraží mimo jiné cigarety, tabák, benzín, nafta a lihoviny. Koalice, stejně jako v případě novely zákona o DPH v úterý, hlasovala jednotně, tedy včetně poslance Josefa Hojdara (ČSSD). Schválenou novelu zvýšení spotřebních daní, kterým by státní pokladna měla v příštím roce získat až 13,5 miliardy korun, musí ještě podepsat prezident Václav Klaus.

Nafta zdraží o 2,20 koruny

Daňový dopad na cenu cigaret bude činit podle druhu 4,50 až 6,50 koruny za krabičku. Například nejběžnější značka Petra by měla podražit ze 40 na asi 46 korun. Finanční ředitel Reemtsmy Richard Vavřík ale soudí, že dopad bude mírnější. "Cena může být menší, protože na trhu každý bude sledovat konkurenci," řekl Právu. Podle jeho slov se zájem kuřáků stále přesunuje od dražších druhů cigaret k levnějším. Podraží také tabák - lulkový i sloužící k balení cigaret.

Nafta podraží o 2,20 koruny za litr, zatímco senátoři navrhovali zdražení jen o 1,65 koruny. Cena tvrdého alkoholu, a to i dováženého, vzroste asi o osm korun za půllitr běžné 40procentní lihoviny. Dále podraží lehký a těžký topný olej a stlačený i zkapalněný plyn pro pohon motorů. To tedy pocítí řidiči jezdící na propan butan. O tři měsíce - do konce března 2004 - se rovněž prodlouží existence duty free shopů, tedy bezcelních a bezdaňových obchodů na silničních hraničních přechodech.

Vláda prý zvyšuje víc, než musí

Je zajímavé, že návrh v senátní verzi nepodpořil žádný poslanec, tedy nikdo ani z opozičních stran. Michal Doktor (ODS) to jménem poslaneckého klubu zdůvodnil tím, že i senátní návrh je polovičatý, neboť neobsahuje například snížení daně u benzínu. Podle Doktora budou tak od ledna spotřební daně v řadě případů vyšší, než po nás požaduje Evropská unie. "Vláda využila novelu, aby zvedla daně daleko víc, než musela. Je to euronovela nebo rabování kapes daňových poplatníků?" zeptal se pateticky Doktor svých kolegů a premiéra Špidlu označil za "loupeživého rytíře."

Proti zvýšení spotřebních daní se již dříve ozvaly četné protesty. Například dopravci v minulých dnech upozornili vládu, že to existenčně ohrozí většinu podnikatelů v silniční dopravě. Mimo jiné z toho důvodu se prý zhorší i dopravní obslužnost obcí, protože prý ubyde mnoho autobusů a vlakových spojů. Výrobci lihovin zase svůj protest podložili argumenty, že vyšší oficiální ceny ještě podnítí černý trh, neboť se zvýší pašování z ciziny. U cigaret a tabáku se ČR ani lednovým zvýšení daně ještě zdaleka nedostane na minimální úroveň vyžadovanou v EU.

Reklama

Související články

Poslanci přehlasovali Klausovo veto o DPH

Od 1. ledna zdraží například některé služby v telekomunikacích. Poslanci vládní koalice totiž 101 hlasy zvrátili prezidentovo veto novely zákona o dani...

Výběr článků

Načítám