Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Klausovo veto o DPH

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od 1. ledna zdraží například některé služby v telekomunikacích. Poslanci vládní koalice totiž 101 hlasy zvrátili prezidentovo veto novely zákona o dani z přidané hodnoty, kterou Klaus odmítl v polovině července podepsat. Ta přesouvá některé služby z 5 do 22procentní sazby a je první schválenou normou balíčku vládní reformy veřejných financí.

Foto: Photo Plohe - (Helmut Ploberger)

Klára Hofmanová

Článek

Pro klíčovou novelu vládního návrhu reformy veřejných financí zvedlo ruku všech 101 koaličních poslanců ze 199 přítomných. Proti bylo 98 poslanců opozice. Za koalici přitom v úterý hlasovali dva noví poslanci. Zdeněk Jičínský, který nahradil sociálního demokrata a bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, a Tomáš Vrbík, který do poslanecké lavice zasedl místo unionistky Hany Marvanové, která se svého mandátu vzdala v pondělí.

Z 5 na 22 procent by se tak zvedla sazba DPH například u služeb v oblasti telekomunikací a nemovitostí, dále za zprostředkovací služby v oblasti nemovitostí, služby cestovních kanceláří, účetních, daňových poradců, právníků či zprostředkování prodeje aut.

Jedná se o druhé prezidentovo veto, které poslanci přehlasovali. Poprvé Klasu odmítl podepsat zákon o zoologických zahradách, který počítal s daňovými úlevami.

Reklama

Související články

ODS je proti rozšíření počtu plátců DPH

Občanští demokraté ve středu ve Sněmovně neuspěli s návrhem zamítnout vládní novelu zákona o DPH. Ta si klade za cíl snížit limit pro povinnou registraci...

Výběr článků

Načítám