Hlavní obsah

Poslanci předčasně ukončili jednání o čerpání peněz z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna si sice na čtvrteční odpoledne svolala mimořádnou schůzi k čerpání peněz z programů z EU, ta se ale nakonec nekonala. Opoziční poslanci podezřívají vládu, že Česko dá unii letos více peněz než od ní dostane. Ministerstvo financí ale tvrdí, že Česko dostane o 40 miliard víc, než unii dá.

Foto: Jaroslav Hrubý
Článek

Po půl hodině sporů poslanců ODS a ČSSD, zda Česko je či není na čerpání peněz připraveno, předseda sněmovny Lubomír Zaorálek schůzi raději ukončil. Zákonodárci nedokázali schválit program jednání.

Opoziční poslanci vládu podezřívají, že ministerstva nejsou připravená na čerpání peněz z fondů EU a Česká republika nakonec nebude schopná vyčerpat všechny peníze, které by jí unie letos mohla dát. Stát tak odvede víc peněz, než dostane.

Ministerstvo financí ale včera oznámilo, že tomu tak rozhodně nebude. Do roku 2006 dostane Česko od EU o 40 miliard víc, než unii dá. "Celková dojednaná výše kompenzací je 840 miliónů eur (26 milliónů korun) Z toho získá Česká republika v letošním roce 332 miliónů eur, to je více než 10 miliard korun," sdělil Novinkách mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Projekty zatím přijímá jen ministerstvo pro místní rozvoj

Projekty firem a společností zatím přijímá jen ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), ve středu program vyhlásilo i ministerstvo průmyslu a obchodu, které je ale začne návrhy přijímat až od července. 

Vůbec první projekt podalo na MMR město Terezín, které plánuje vybudovat v obci univerzitní centrum. Očekává, že EU projekt zaplatí až ze tří čtvrtin.

MMR už teď má stovky žádostí o dotaci na tvorbu projektů. Zájemců je prý dost, ale pokulhává kvalita zpracovávaných plánů. Nejvíce žádostí na dotaci projektů obdrželo ministerstvo z Karlovarského a Ústeckého kraje. Obce mají největší zájem o podporu rozvoje cestovního ruchu a infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Související články

První projekt na dotaci z EU je už na stole

První velký projekt na čerpání peněz ze strukturálních fondů EU je už na stole. Předložilo ho včera Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) město Terezín. To chce...

Výběr článků

Načítám