Hlavní obsah

Poslanci odložili rekonstrukci Motola na září

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dětská část pražské Fakultní nemocnice Motol, která je v havarijním stavu, bude až do konce září bude v nejistotě, zda dostane peníze na rekonstrukci. Poslanci ve středu totiž, na návrh komunistů, přerušili projednávání návrhu o 4,2 miliardovém úvěru pro Motol, který by si stát vzal u Evropské investiční banky až do konce září.

Foto: Martin Šalek

Na Bulovku přišel Mikuláš s čertem a andělem

Článek

Do té doby má ministryně zdravotnictví Marie Součková předložit nejen koncepční řešení celého Motola, ale dětského zdravotnictví v republice.

"Vypracuji alternativní návrh vůči poslaneckému. Možná i částky budou nižší a přesně určeno, co na co půjde," řekla Právu Součková po jednání Sněmovny. Počítá při tom s efektivnějším využitím zdravotních kapacit nejen v Motole, ale i Nemocnice Na Homolce.

"Tyto dvě nemocnice, které jsou vedle sebe by v některých oborech mohly více spolupracovat. Šlo by o jakousi pracovní fúzi, která se může týkat i jiných zařízení v rámci nemocnic, které řídí ministerstvo," řekla Součková.

Dětí se rodí méně

V rozpravě poslankyně Milada Emmerová (ČSSD) uvedla, že kdyby se dětskou část nepodařilo rekonstruovat, znamenalo by to rozprášení odborného týmu a ostudu pro ČR. Vladimír Říha (KDU-ČSL) uvedl, že Motol je špičkové pracoviště v dětské kardiochirurgii a v dalších oborech a pokud nebude rekonstruován "budeme vozit děti k transplantacím do Hamburku."

Poslanec ODS Miroslav Krajíček řekl, že politici rozhodují v "emotivní atmosféře dramatických novinových titulků a dojemných televizních záběrů na dětské pacienty." Bez jasné koncepce zdravotnictví se ale podle něj správné investiční rozhodnutí podaří udělat spíš jen náhodou.

Poslanec Jiří Maštálka (KSČM) kritizoval minulé vedení Motola za špatnou údržbu, která vedla ke stávajícímu stavu. Jan Mládek z ČSSD zase uvedl, že dětí se rodí méně, bude zapotřebí méně dětských klinik a tak některé budovy by zdravotnictví mohlo prodat a snížit tak úvěr pro Motol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám