Hlavní obsah

Pomoc pro lidi s DPP a DPČ? Schillerová oznámila předběžnou dohodu s Piráty

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se předběžně dohodla s Piráty na možné pomoci lidem pracujícím na dohody o provedení práce (DPP) a o pracovní činnosti (DPČ), kteří si platili pojištění. Příspěvek by mohl být podle představ Pirátů zhruba 350 korun denně, což by za celé období pandemie znamenalo zhruba 31 000 korun, uvedla ve středu ministryně v pořadu Výzva Speciál na serveru Seznam Zprávy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Podpora by se mohla týkat zhruba 116 000 lidí a rozpočet by to mohlo stát 1,7 až 2,1 miliardy korun. Piráti kritizují vládu za to, že nepomohla lidem pracujícím na dohodu, dlouhodobě.

„Dnes jsme se s Piráty v rámci debaty o podpoře novely státního rozpočtu domluvili, že toto je akceptovatelné a jsme blízko dohodě. Musíme si vyjasnit ale ještě podmínky,” uvedla Schillerová.

Zatím například není jasné, zda to bude dotační program ministerstva práce a sociálních věcí, nebo by to prováděla finanční správa. „V takovém případě by se ale musela řešit kompenzace obcím,” dodala.

ANO hledá spojence pro podporu rozpočtu. Nabízí se Piráti i lidovci

Domácí

V současnosti funguje vyplácení příspěvků u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a společníků malých společností s ručením omezeným. Příspěvek u nich činí 500 korun denně a mohou jej nárokovat za období od 12. března do 8. června. Příspěvek je podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, což snižuje příjmy obcí a krajů ze sdílených daní. Proto také Sněmovna tento týden schválila, že obce dostanou jednorázový příspěvek 1200 korun ze státního rozpočtu jako kompenzaci výpadku daňových příjmů.

Požadavek na nižší schodek

Schillerová zároveň uvedla, že v rámci jednání Piráti požadovali i snížení schodku rozpočtu z plánovaných 500 miliard korun. Podle ministryně to ale nebyla zásadní částka a k žádnému pevnému číslu debata nevedla.

V souvislosti s plánovaným navýšením schodku rozpočtu letos na půl bilionu korun ministryně uvedla, že si nechala spočítat všechny pozměňovací návrhy opozice v rámci zákonů schvalovaných kvůli dopadům pandemie.

„Kdyby byly schváleny hypoteticky všechny opoziční návrhy u covidových zákonů dohromady, tak ta částka by činila 722,8 miliardy korun, takže ani plánovaný pětisetmiliardový schodek rozpočtu by mi nestačil,” uvedla.

Babiš trvá na obřím schodku, nevyloučil ani předčasné volby

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám