Hlavní obsah

Polsko snížilo základní úrok na rekordní minimum tři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská centrální banka ve středu snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procenta na nové rekordní minimum, aby podpořila zpomalující se ekonomiku. Hlavní sazba tak klesla na tři procenta. Guvernér banky Marek Belka naznačil, že základní úrok by se mohl ještě snížit.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Banka úroky snižovala pět měsíců za sebou až do března. Tehdy oznámila, že další takové kroky v příštích měsících neplánuje. Pak ale přišla vlna slabých ekonomických údajů a banka přistoupila k novému snížení základního úroku. Od listopadu se tak hlavní úroková sazba snížila o 1,75 procentního bodu.

Podle guvernéra Belky středeční rozhodnutí nelze chápat jako začátek nové série pravidelného snižování hlavní sazby. Banka ji ale pravděpodobně ještě sníží, možná příští měsíc, prohlásil také.

Podobný krok jako nyní Polsko minulý týden udělala Evropská centrální banka, když snížila základní úrok v eurozóně o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,5 procenta. [celá zpráva]

Polská ekonomika poroste jen pomalu

V Česku ponechala bankovní rada České národní banky úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta.

Polská ekonomika si užívá dvě desetiletí nepřerušeného ekonomického růstu. Loni však tempo růstu hrubého domácího produktu prudce zpomalilo na dvě procenta z 4,3 procenta v roce 2011. Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se ale v dubnu zhoršily nejvíc za skoro čtyři roky. Ceny služeb a zboží v březnu meziročně stouply o procento, což byl nejmenší nárůst za sedm let.

Centrální banka očekává, že polská ekonomika poroste jen pomalu. Riziko, že inflace zůstane hluboko pod cílovými 2,5 procenta, se přitom podle banky zvýšilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám