Hlavní obsah

ECB snížila úrokovou sazbu, chce nastartovat ekonomiku

Bratislava

Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,5 procenta. Chce tak podpořit evropskou ekonomiku, která podle dosavadních známek zůstává v recesi.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ECB ke snížení základní sazby přistoupila poprvé za deset měsíců. Její krok by měl teoreticky pomoci podnikům tím, že sníží cenu peněz, které si banky půjčují u ECB. Finanční domy tudíž budou mít možnost poskytovat víc peněz ve formě úvěrů firmám i jednotlivcům, což by mělo v ekonomice vést k růstu výdajů.

ECB ke snížení sazby přistoupila po sérii horších ekonomických údajů z eurozóny a z Německa, které má největší ekonomiku v Evropě. Nezaměstnanost v zemích eura podle odhadu statistického úřadu Eurostat v březnu vzrostla na nový rekord 12,1 procenta. [celá zpráva]

Míra inflace v eurozóně se minulý měsíc naopak snížila na tříleté minimum 1,2 procenta, čímž se vzdálila cíli ECB, která chce mít inflaci těsně pod dvěma procenty.

Dřívější údaje za duben pak ukázaly prudký pokles ekonomické aktivity v Německu.

Měnovou politickou se ve čtvrtek zabývala i Česká národní banka, která opět ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám