Hlavní obsah

Polsko si nerozmyslelo svoje výhrady k DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská vláda trvá na svých námitkách proti dohodě na změně režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty v Evropské unii. Polsko už minulý týden původní návrh odmítlo. Od Evropské komise pak dostalo čas na rozmyšlenou do úterka.

Článek

Polská vláda požádala o více času kvůli katastrofě, která se o víkendu odehrála v Katovicích. Komise jí nejprve vyhověla bez časového určení, ale později upřesnila, že Polsko má čas pouze do úterý.

Kompromisní návrh se ale Polsku na rozdíl od dalších původních nespokojenců, Česka a Kypru, nezalíbil a v pondělí dalo najevo, že na svém stanovisku trvá.

Polsko, ČR a Kypr odmítly minulé úterý kompromisní návrh dohody, který nevycházel vstříc všem jejich přáním prodloužit přechodná období pro užívání snížené sazby DPH. V českém a polském případě šlo hlavně o zdanění nových bytů a domů. Česko a Kypr tento postoj v sobotu přehodnotily, takže osud dohody začal záviset na Polsku. Schválit ji lze jen jednomyslně, takže polské odmítnutí znamená veto. 

Platnost výjimečného režimu, který umožňuje využívat sníženou sazbu DPH u některých služeb s vysokým podílem lidské práce, vypršela na konci loňského roku. Dohodu je tudíž nutné uzavřít co nejdříve. Komise je zavázána zahájit právní kroky proti devíti zemím EU, které nižší sazbu nadále využívají. Jestli právní řízení s těmito zeměmi komise opravdu zahájí, řekne ve středu.

Reklama

Související články

Česko a Polsko zablokovaly dohodu EU o DPH

Česká republika a Polsko a Kypr v úterý zablokovaly dohodu Evropské unie o sazbách DPH. Země dostaly do konce týdne čas, aby se rozmyslely, zda na kompromisní...

Výběr článků

Načítám