Hlavní obsah

Polsko rozběhne kontroverzní těžbu břidlicového plynu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko začne příští rok s komerční těžbou plynu z břidlice. Uvedl to náměstek ministra životního prostředí Piotr Wozniak. Polsko by se tak mělo stát první evropskou zemí, která k těžbě bude používat kontroverzní techniku hydraulického frakování, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Těžba plynu z břidlice

Článek

„Po výsledcích, které jsem viděl, začne těžba z břidlice v Polsku v příštím roce,“ sdělil Wozniak, jehož citovala polská agentura PAP. Výsledky průzkumu na severu Polska, které „výrazně předčily očekávání“, prezentovala firma San Leon Energy.

Podle Wozniaka si tohoto úspěchu jistě všimnou i další firmy, a v příštím roce tak v Polsku vznikne množství dalších vrtů.

Právě Polsko společně s Litvou jsou jediné dvě země v rámci Evropské unie, které pospíchají s průzkumem a následnou komerční těžbou břidlicového plynu za pomoci hydraulického štěpení.

Rozbíjení hornin tlakem

Tato technika probíhá tak, že plyn se uvolňuje rozbíjením podzemních hornin pomocí pod vysokým tlakem hnaných chemikálií rozpuštěných ve vodě. Odpůrci poukazují na to, že může dojít ke kontaminaci zásob podzemní vody ležící nad ložiskem plynu.

Boom tato technika zažívá ve Spojených státech. V souvislosti s tím došlo i k nezanedbatelnému snížení ceny plynu, což oceňují zejména tamní podniky.

Polsko se tak snaží snížit závislost na dovozu ruského plynu, stejně jako omezení vlastní těžby uhlí pro produkci elektřiny. Zásoby polského vytěžitelného plynu z břidlice se odhadují na 800 miliard až dva bilióny metrů krychlových. Spotřeba plynu v Polsku činí přibližně 15 miliard metrů krychlových ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám