Hlavní obsah

Polovina lidí vydělává do 29 tisíc korun

Právo, Tomáš Volf

Medián platů a mezd v Česku v loňském roce činil 36 503 korun hrubého. To znamená, že polovina zaměstnanců vydělává v čistém zhruba 29 300 korun. Vyplynulo to z analýzy portálu Platy.cz společnosti Profesia.

Článek

Přepočet na čistou mzdu již vychází z nižší daně z příjmů platné od ledna. Loni uvedené hrubé mzdě 36 503 korun odpovídalo zhruba 27 200 korun čistého.

Analýza také ukázala, že desetina lidí pobírá hrubý plat nižší než 21 066 korun a musejí tedy měsíčně vyjít s čistým příjmem pod 17 900 korun.

Výpočet čisté mzdy se mění, lidé si polepší až o několik tisíc

Finance

Z rozložení mezd plyne, že nejčastěji (26 procent) lidé vydělávají mezi 30 a 40 tisíci korun hrubého. Šest procent bere méně než 20 tisíc korun a na opačném pólu tři procenta lidí dostávají za svou práci zaplaceno 85 tisíc korun a více. Údaje vycházejí z ankety mezi téměř 50 tisíci zaměstnanci a zahrnují i příplatky a odměny.

Mezi nejhůře placené pozice patří vrátný, šička, pracovník bezpečnostní služby, střihač textilu, uklízečka nebo pomocná síla v kuchyni. Jejich hrubá mzda je v průměru jen mezi 17 a 19 tisíci korun.

Trh práce se zatím výrazněji nepohnul

Finance

Naopak na vrcholu žebříčku jsou především pozice vrcholových manažerů. Nejlépe vydělávají generální ředitelé s měsíční průměrnou mzdou přesahující 160 000 korun, vysoko hodnocené jsou i pozice v IT či mezi advokáty.

S platem okolo 92 tisíc korun se do první desítky dostávají také piloti, tato profese však nyní patří mezi ohrožené vzhledem k dopadům pandemie na cestovní ruch, propouštět se aktuálně chystají například v ČSA. [celá zpráva]

Praha si drží náskok 

Platová úroveň v Praze dlouhodobě převyšuje ostatní regiony. „V posledních letech ji ale některé další velké aglomerace začínají dohánět – a to navzdory tomu, že v Praze stále zůstávají ústředí mnoha firem i nadnárodní firmy, kde je obecně vyšší platové ohodnocení,“ uvedli autoři studie.

Medián mezd v Praze dosahuje 42 989 Kč. Pokud se podíváme na další regiony, hned ve třech z nich se medián hrubé mzdy pohybuje okolo 35 tisíc korun – 35 213 Kč v Jihomoravském, 35 124 Kč v Plzeňském a 34 807 Kč ve Středočeském kraji.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka je ale náskok hlavního města v odměňování stále výrazný a o nějakém dohánění regiony až na výjimky lze těžko mluvit.

Ústavní činitelé, soudci a žalobci přidáno nedostanou

Domácí

„Z ekonomického pohledu je Praha nejsilnější region v ČR a vlastně i ve východní Evropě. Ostatně když se podíváme na žebříček deseti nej profesí, tak je zřejmé, že více ředitelů, manažerů, IT specialistů a podobně bude rozhodně v Praze než třeba na severní Moravě,“ řekl Právu Dufek.

Výsledky průzkumu jsou podle něj zajímavou ilustrací toho, jak vypadají mzdy v ČR a jak zkreslující jsou údaje o průměrné mzdě, jež pravidelně zveřejňuje Český statistický úřad.

Co se změní od ledna: Polepší si zaměstnanci i důchodci

Finance

„Loňský rok navíc ovlivnila koronakrize, kdy mzdy v podnikatelském sektoru zasáhlo krácení a celý obrázek se ještě více zdeformoval. O to více pozornosti si proto nyní zaslouží především dolních deset procent zaměstnanců, protože je pandemie postihuje nejvíce a jsou to lidé, kteří nemají dost rezerv ani prostor je vytvářet. A navíc jim ani zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmů nijak výrazně nepomohlo,“ komentoval to Dufek.

Medián je prostřední hodnota všech sledovaných mezd, jsou-li seřazeny podle velikosti. Ukazuje na mzdu, na kterou polovina lidí už nedosáhne, přičemž druhá polovina bere více.
Mzdový medián proto podle expertů lépe vypovídá o reál­ných poměrech. Průměrná mzda vychází vyšší, jelikož ji nahoru vychylují okrajové hodnoty velmi vysokých platů úzké skupiny lidí, většinou vrcholných manažerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám