Hlavní obsah

Trh práce se zatím výrazněji nepohnul

Právo, kk

V uplynulých šesti měsících změnila zaměstnání pětina Čechů. Další pětina lidí si aktuálně jinou práci buď aktivně hledá, nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad prim drží pracovníci z oblasti hotelnictví a stravování (HoReCa), kde změnilo práci 43 procent zaměstnanců.

„Míra spokojenosti českých zaměstnanců, procento těch, kdo hledají nové pracovní příležitosti, a podíl těch, kteří za posledních šest měsíců skutečně změnili zaměstnání, zůstaly ve srovnání s předchozími obdobími téměř stejné. Je zřejmé, že pandemie s trhem práce zatím výrazně nepohnula,“ komentovala situaci Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky Randstad.

Koronavirus zatočil s pracovním trhem. Kdo má problémy a kdo se bát nemusí?

Finance

Co se ale podle Honsové mění, je mentalita zaměstnanců. Jistota práce se pro ně stává klíčovou a díky tomu roste i loajalita k zaměstnavatelům. Mnozí respondenti v průzkumu naznačili, že by byli ochotni učinit nejrůznější ústupky, jen aby si své zaměstnání udrželi.

Téměř pětina lidí uvedla, že by si v případě potřeby navýšila pracovní dobu, a to i bez zvýšení mzdy. Dalších tři lidé z deseti by byli ochotni převzít jinou roli, pokud by o to byli požádáni. Desetina dotázaných by pak přistoupila i na snížení mzdy.

Pokud jde o sociální složení, míra fluktuace byla vyšší u mužů (22 procenta) než u žen (17 procent), nejčastěji šlo o nejmladší věkovou kategorii zaměstnanců 18 až 24 let.

Ženy více zajímá časová flexibilita

Hlavním důvodem pro změnu zaměstnavatele bylo získání lepších pracovních podmínek, osobní důvody a touha po změně.

Pandemie ukázala na nové benefity, Češi chtějí příspěvky na snazší práci z domova

Finance

Novou práci si aktivně hledá pět procent dotazovaných a 15 procent se po nových pracovních příležitostech poohlíží. Nejaktivněji nové zaměstnání hledají muži opět v nejmladší věkové kategorii 18 až 24 let (25 procent) a ženy ve věkové kategorii 35 až 44 let (22 procent).

„Ženy, které hledají novou práci, jsou nejčastěji maminky, které zvláště nyní, v době vládních opatření a distanční výuky, musí skloubit péči o děti s pracovními povinnostmi. Zajímají je proto zejména nabídky, které umožňují časovou flexibilitu,“ vysvětlila Honsová.

Podíl zaměstnanců, kteří se velmi obávají, že by mohli přijít o práci, činí deset procent. Podle Honsové mají relativně největší obavy ze ztráty zaměstnání pracovníci v oblasti telekomunikací a poštovních a doručovacích služeb, v sektoru HoReCa, v oblasti financí a pojišťovnictví a v sektoru obchodu a služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám