Hlavní obsah

Pokuta za zablokovanou R10 obřím kotlem ani po roce a půl nepadla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přehazování horkého bramboru mezi jednotlivými úřady se zatím podobá řešení zablokované rychlostní komunikace R10 nadměrným nákladem, přestože k celé události došlo už v září 2011. Vyprošťování obří tlakové nádrže, která při převozu neprojela pod jednou z mýtných bran, omezovalo provoz dva dny. Pokud se nerozhodne do října, vše bude promlčeno.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Uvízlý kotel

Článek

Přepravní firmě Rádl hrozila v souvislosti s dopravními komplikacemi ve správním řízení až půlmiliónová pokuta.

„Firma Rádl porušila rozhodnutí o povolení, za což s ní zahájíme správní řízení. Hrozí jí pokuta v hodnotě stovek tisíc korun, až půl miliónu,“ sdělil tehdy Novinkám mluvčí ministerstva dopravy (MD) Martin Novák.

Správní řízení je s firmou Rádl vedeno kvůli nedodržení termínu povolené uzavírky, takže tento úsek silnice byl 14. a 15. září 2010 neoprávněně uzavřen. Konkrétně 14. září od sedmi hodin ráno do 14 hodin, následující den pak opět od sedmi ráno do 15 hodin.

Městský úřad řízení zastavil

Ve věci zablokované R10 rozhodoval odbor dopravy Městský úřad (MěÚ) Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Ten správní řízení s touto firmou v červenci 2012 zastavil.

„Ministerstvo dopravy v reakci na tuto skutečnost požádalo MěÚ o poskytnutí podkladů, na základě kterých bylo správní řízení zastaveno. MD následně podalo v říjnu 2012 podnět k provedení přezkumného řízení, ve kterém jsme navrhovali, aby odbor dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje napadené usnesení zrušil a věc vrátil městskému úřadu k novému projednání,“ uvedla pro Novinky Andrea Volaříková z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Krajský úřad Středočeského kraje (KÚSK) v listopadu 2012 na základě tohoto podnětu zrušil původní usnesení MěÚ a vrátil jej k novému projednání. Proti tomuto rozhodnutí KÚSK podala společnost Rádl odvolání, o kterém opět rozhodovalo MD. Toto odvolání řešil Odbor veřejné dopravy, který 20. března 2013 rozhodnutí KÚSK zrušil.

Rozhodnutí s nedostatky

„Rozhodnutí bylo nepřezkoumatelné, neboť neobsahovalo v podstatě žádné odůvodnění. KÚSK ve svém odůvodnění pouze téměř doslova citoval podnět MD k provedení přezkumného řízení v této věci, aniž by uvedl, jakými úvahami se sám při rozhodování a posuzování všech podkladů pro rozhodnutí řídil,“ sdělila Volaříková s tím, že rozhodnutí trpělo celou řadou dalších nedostatků.

Teď je na KÚSK, aby rozhodl v souladu s právním názorem vyjádřeným v rozhodnutí MD, a to nejpozději do 60 dnů. „Lhůta začíná běžet ode dne, kdy KÚSK rozhodnutí MD obdržel, k čemuž došlo 27. března 2013,“ doplnila Volaříková.

Podle správního řádu nemůže KÚSK rozhodnout v této věci po uplynutí 15 měsíců ode dne právní moci usnesení MěÚ Brandýs nad Labem-stará Boleslav, která podle vyznačené doložky právní moci nastala 17. července 2012.

„Uplyne-li marně tato lhůta, KÚSK přezkumné řízení zastaví a zůstane zde pravomocné rozhodnutí Městského úřadu Brandýs nad Labem, kterým bylo řízení o pokutě společnosti Rádl zastaveno,“ zakončila Volaříková. Lhůta uplyne v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám