Hlavní obsah

Pokuta 815 tisíc pro Arrivu za zpoždění vlaků

Právo, Michael Polák

Za zpoždění vlaků a další problémy na železnici v závěru loňského roku zaplatí dopravce Arriva vlaky 815 tisíc korun. Sankci společnosti vyměřil Liberecký kraj. Arriva totiž v regionu od poloviny prosince zajišťuje některé regionální i rychlíkové spoje, její start na kolejích v regionu se ale neobešel bez problémů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vlak firmy Arriva. Ilustrační foto

Článek

Že pokutu udělí, oznámilo vedení Libereckého kraje už po Novém roce, v úterý jen upřesnilo, jak vysoká smluvní pokuta bude. Kraj Arrivě kromě zpoždění a nedodržování jízdních řádů vytýkal i další věci.

„Nejvíce vadí, že akustický i vizuální systém ve vlacích Arrivy není v řadě případů v češtině, nebo to, že si odbavovací systém dopravce neuměl poradit s cestujícími, kteří cestovali s krajskou kartou Opuscard,“ vyjmenoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Arriva v Libereckém kraji zajišťuje regionální vlaky z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem. Mimoto má od půlky prosince na starosti také rychlíkové spoje z Tanvaldu na Prahu a z Nového Boru na Kolín. Ty ale objednává ministerstvo dopravy, nikoliv Liberecký kraj.

Na zveřejněné informace o výši smluvní pokuty nechtěla Arriva v úterý reagovat. „Zatím jsme ještě oznámení o pokutě neobdrželi. Až ho dostaneme, seznámíme se s ním a podle toho zaujmeme stanovisko,“ uvedl pro Právo mluvčí společnosti Martin Farář.

Dopravců na železnici přibývá, tratě jsou přetížené

Ekonomika

Doplnil, že všechny vlaky Arrivy jsou už od konce roku počeštěné. Zmizely německé nápisy a v češtině je už i informační systém pro cestující. „Současný odbavovací systém vyměníme za ten, který používají například České dráhy. Od středy ho budeme postupně nasazovat do provozu, podle toho, jak na něm budeme zaškolovat náš vlakový personál,“ dodal Farář.

Arriva se už po Novém roce cestujícím i vedení kraje za problémy omluvila a ujistila, že by se neměly opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám