Hlavní obsah

Pokud krachne eurozóna, česká ekonomika se propadne až o osm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případě rozpadu eurozóny, krachu některých zemí platících eurem a krize finančního sektoru by hrozil české ekonomice pokles o více než osm procent. Vyplývá to z alternativního scénáře vývoje ekonomiky, který vypracoval hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek. Tento scénář podle něj počítá s poklesem HDP eurozóny o 10 procent.

Foto: Yves Herman, Reuters

Zleva německá kancléřka Angela Merkelová, šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová a bývalý prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet

Článek

V případě katastrofického vývoje by podle Marka ekonomika čelila deflaci a nezaměstnanosti přesahující 10 procent. Vládní dluh by v takovém případě překročil podle Marka v poměru k HDP 55 procent, což by bylo pro českou ekonomiku již nebezpečné.

Základní scénář Patria Finance pro příští rok nicméně počítá s tím, že problémy eurozóny budou vyřešeny důvěryhodně a rychle, poklesnou rizikové prémie na finančních trzích a dojde k postupné konsolidaci zemí platících eurem. V takovém případě by ekonomika eurozóny stagnovala a česká ekonomika by zpomalila svůj růst na 0,3 procenta. Vládní dluh by stoupl na 43 procent a průměrná inflace by měla být 3,3 procenta.

Špatné zprávy i odjinud

Podle nedávno zveřejněné studie střediska IDEA při pražském ekonomickém institutu CERGE-EI by rozpad eurozóny způsobil pokles tuzemské ekonomiky o více než 4,5 procenta. Nezaměstnanost by stoupla na 11 procent. Snížila by se životní úroveň a výrazně zhoršila rozpočtová situace vlády.

V současné době se nezaměstnanost v České republice nachází podle ministerstva práce a sociálních věcí na osmiprocentní úrovni. Nezaměstnanost v sedmnáctičlenné eurozóně stoupla za říjen podle statistického úřadu Eurostat na 10,3 procenta, v celé Evropské unii pak na 9,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám