Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku zdražily více než o dvacetník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulém týdnu stoupla cena benzinu i nafty o více než dvacet haléřů, ceny jsou nejvýše od poloviny loňského prosince. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,41 Kč, před týdnem byl o 21 haléřů levnější. Nafta zdražila o 23 haléřů na litru, řidiči teď dají za litr průměrně 35,36 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Za zdražováním benzinu i nafty stojí především rostoucí cena ropy Brent, jejíž cena se pohybuje nad 90 dolary (1930 Kč) za barel.

„Klíčoví světoví tradiční těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem, označovaní jako OPEC+, se včera dohodli na navýšení těžby. Trh však nyní čeká, zda závazkům dostojí. Například Rusko poslední dobou dodává ropy méně, než by odpovídalo jeho závazku. Nelze tak vyloučit zdražení ropy až k úrovni sto dolarů za barel již v poměrně blízké době,” varoval hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Více si za pohonné hmoty podle něj připlatí nejen čeští řidiči, ale i další z okolních zemí vyjma těch z Polska, kde tamní vláda snížila DPH z pohonných hmot z 23 na osm procent.

„Zatímco na české straně hranic se třeba benzín prodává za 36,50 koruny za litr, hned za hranicemi jej v Polsku lze pořídit v přepočtu například za 28,70 koruny za litr. O takřka osm korun na litr levněji. Tento rozdíl by se mohl v příštích dnech a týdnech ještě zvýšit,” dodal Kovanda.

Češi vzali polské pumpy útokem. Benzin mají za 28 korun

Ekonomika

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 35,97 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji a Ústeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 34,92 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,63 Kč. Nafta se tam tankuje za 36,60 koruny za litr.

Pohonné hmoty v Česku začaly zdražovat v polovině ledna, předtím od konce loňského listopadu, kdy dosáhly několikaletých maxim, zlevňovaly. Před rokem byl benzin v Česku o 8,11 koruny na litru dražší, za naftu tehdy motoristé platili o osm korun na litru méně.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 2. únoru

Reklama

Výběr článků

Načítám