Hlavní obsah

Češi vzali polské pumpy útokem. Benzin mají za 28 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku v úterý v souvislosti s dočasným výrazným snížením daně z přidané hodnoty spadly jak ceny potravin, tak především pohonných hmot, které jsou teď na rekordně nízké úrovni. Hned ráno tak vzaly stovky Čechů zdejší čerpací stanice ztečí.

Fronta na benzín v polské obci ChalupkiVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Na benzince polského řetězce Orlen v obci Chalupki, tedy hned za státní hranicí, vytvořili čeští řidiči dopoledne dlouhou frontu.

„Stojím tady už patnáct minut, ale naštěstí už budu na řadě. Bylo mi jasné, že Češi sem začnou jezdit častěji, ale takový zájem hned první den jsem nečekal,“ řekl jeden z řidičů, který přijel natankovat z několik kilometrů vzdáleného Bohumína.

Benzin se v únoru dostane nad 37 korun

Ekonomika

Ještě v pondělí večer zde litr naturalu přišel na 5,99 zlotého, o půlnoci cena spadla na 5,26 zlotého. Tedy v přepočtu na zhruba 28 korun. Na české straně je přitom litr naturalu v průměru o osm korun dražší.

Levnější i potraviny

Do konce ledna byla sazba DPH u paliv 23 procent, od 1. února už jen 8 procent.

Zcela byla daň z přidané hodnoty zrušena u základních potravin, kde doposud činila pět procent. DPH byla dočasně zrušena i u hnojiv, kde činila 8 procent.

Polský soud zrušil platnost jednoho z dokumentů k prodloužení těžby v Turówě

Evropa

„Jezdím sem pravidelně a po dnešku už v Česku tankovat nebudu. Dnes jsem to počítal, když naberu plnou nádrž, na padesáti litrech uspořím 350 korun. Když vlítnu do obchodu a nakoupím potraviny, ušetřím dalších pár stovek, takže není co řešit,“ řekl Právu jeden z řidičů, který do Chalupek přijel z Ostravy.

Snížení sazeb DPH bude v Polsku platit půl roku. Jde o opatření, kterým se polská vláda snaží snížit dopady inflace.

Reklama

Výběr článků

Načítám