Hlavní obsah

Podnikatelé v cestovním ruchu jsou pohřbeni, burcuje předseda unie

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé v turistické oblasti jsou podle České unie cestovního ruchu ČR (ČUCR) v kritické situaci. Mnozí jsou dokonce již za hranicí možností, pokud jde o pokračování v podnikání. Mnoho jich propadá sítem nastavených kompenzací a žádnou podporu nedostává. Temné vyhlídky oboru nastínil prezident ČUCR Viliam Sivek.

Foto: Novinky

Nezvykle prázdný Karlův most

Článek

Podnikatelé v cestovním ruchu jsou podle Sivka „buď již pohřbeni, nebo stojí jednou nohou v hrobě”.

Oživení oboru bude podle něj velmi složité a potrvá několik let. Navíc nelze očekávat, že cestovní ruch zůstane stejný jako před pandemií.

Sivek se také domnívá, že zcela zásadní bude návrat zahraničních turistů do Česka. Češi totiž ani zdaleka nemohou jejich absenci nahradit.

Očkovaní turisté by mohli mít snazší přístup i do Řecka

Cestování

„Za Českou unii cestovního ruchu, která je největším podnikatelským spolkem v ČR zastupující zájmy 7780 členů, můžeme uvést, že bez jakékoliv podpory jsou stále horští vůdci a horští průvodci,” řekl Sivek.

„A v podstatě bez podpory jsou i prodejci letenek (IATA agentury), bazény, kojenecká plavání, aquaparky, cestovní kanceláře a agentury prodávající jednu službu, soukromá turistická informační centra a další,” pokračoval ve výkladu.

Období k oživení oboru lze podle něj nyní těžko odhadnout. „Pokud se však neobnoví v plné síle letecká doprava a nevrátí se do tuzemska a do Prahy, která je vstupní branou do země, i zahraniční turisté, nebude obnova cestovního ruchu v ČR plně možná,” uzavřel.

Cestovní ruch v tuzemsku i ve světě se kvůli šíření koronaviru potýká s potížemi nyní již zhruba rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám