Hlavní obsah

Očkovaní turisté by mohli mít snazší přístup i do Řecka

Řecko může být další zemí, která bude po turistech vyžadovat potvrzení o očkování. Podle tamního ministra cestovního ruchu Harise Theoharise by díky němu měli návštěvníci garantovaný volný pohyb v zemi a Řecku by se zároveň podařilo opětovně rozjet turismus, který je pro zemi zejména v létě klíčový.

Foto: Profimedia.cz

Řecko letos jen s očkováním? Další měsíce teprve ukážou.

Článek

Řecká vláda chce zachránit hlavní sezonu. Theoharis proto podpořil plán, aby byl naočkovaným cestovatelům poskytnut volnější pohyb, píše server Independent. „Řecko a Kypr zvládly epidemiologickou krizi mnohem lépe než ostatní země,“ napsal ministr v pondělí na Twitter. „Teď potřebujeme více úsilí, abychom se otevřeli cestovnímu ruchu. Klíčové je především zjistit, jak to udělat,“ uvedl.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis se snaží přesvědčit další lídry Evropské unie, aby společně vymysleli podobu certifikátu o očkování. Ten by měl být podle něj přijat ve všech členských zemích sedmadvacítky.

Vakcína jako klíč k cestování. Očkovaní turisté se mnohde vyhnou karanténě

Koronavirus

„Očkovací certifikát je iniciativa premiéra Mitsotakise, jež má zajistit pohyb těm, kteří již byli naočkováni, a zároveň zachránit léto,“ doplnil Theoharis.

Zatím však není jasné, zda by měli mít do Řecka přístup i ostatní turisté, pokud doloží negativní test, či nikoli. Vzhledem k nedostatku vakcín v EU a dosavadní malé proočkovanosti by mohlo hrozit, že množství lidí nebude moct vycestovat. Cestovní ruch přitom tvoří asi jednu pětinu řecké ekonomiky.

WHO je proti

O podobě očkovacího certifikátu nebo též „očkovacího pasu“ se už nějakou dobu diskutuje prakticky po celém světě. Dánsko oznámilo, že spustí svůj vlastní digitální doklad, který prokáže, že je jeho držitel naočkován.

Ale například Světová zdravotnická organizace (WHO) v polovině ledna oznámila, že je zatím proti tomu, aby bylo cestování očkovacími pasy podmíněno. „Co se týče efektivity vakcín a snížení rizika přenosu, je zde stále mnoho zásadních neznámých a vakcíny jsou dostupné ve velmi omezeném množství,“ cituje stanovisko organizace server Euro News.

Dánsko se chystá zavést digitální očkovací pasy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám