Hlavní obsah

Počet padělaných bankovek loni klesl. Nejvíc se falšuje dvoutisícovka

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku bylo v loňském roce zadrženo 1389 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což představuje meziroční pokles o 24 procent. Jde o šestý meziroční pokles v řadě. V úterý o tom informovala Česká národní banka.

Foto: Policie ČR

Padělané peníze

Článek

Nejvíce padělanou českou bankovkou byla loni dvoutisícikoruna, odhalených bylo 400 kusů.

Počet padělků tuzemské měny meziročně klesl o 12 kusů na 1002. Padělků v cizích měnách bylo 387, meziročně o 427 méně.

Banka upozornila na to, že počet padělků klesl i přesto, že loni narostla hodnota peněz v oběhu. V oběhu bylo ke konci loňského roku zhruba 2,7 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o čtyři procenta.

ČNB zhoršila odhad vývoje veřejných financí

Ekonomika

Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 642 miliard zhruba na 709 miliard korun. Údaje jsou bez započtení pamětních bankovek a mincí.

Nejčastěji byly zadržené české bankovky hodnoceny čtvrtým stupněm nebezpečnosti z celkových pěti, tedy jako „méně zdařilé”. „Na těchto padělcích nejsou zpravidla ochranné prvky napodobeny vůbec, nebo se jedná pouze o jejich jednoduchá napodobení,” uvedli centrální bankéři.

Padělků peněz ubylo, i kvůli pandemii

Ekonomika

Nejvíce padělků bylo loni zadrženo v Náchodě, celkem 301 kusů. Následuje Praha s 210 kusy a Ústí nad Labem s 83 kusy.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám