Hlavní obsah

Počet insolvencí nadále zůstává nízký

Spotřebitelé, živnostníci i firmy se drží a do insolvencí ve velkých počtech nepadají. Počty podaných návrhů spíše klesají. Aktuálně se nachází v konkurzu 0,08 procenta všech registrovaných živnostníků a 0,57 procenta firem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V režimu reorganizace je jen 0,0023 % firem a živnostníků. Na nižších úrovních jsou i osobní bankroty. Vyplývá to z analýzy společnosti InsolCentrum zveřejněné Hospodářskou komorou.

Lidé v oddlužení tvoří k počtu obyvatel ČR starších patnácti let 1,27procentní podíl. Mužů je z toho 67 procent. Nejčastěji je zastoupena věková kategorie 30 až 44 let (12 procent). Osoby v bankrotu starší 60 let tvoří jen tři procenta ze všech, kteří jsou v insolvenci.

Nezvládne to desetina

Dlužníci v rámci svých pětiletých splátkových plánů uhradili věřitelům v průměru 56 procent hodnoty přihlášených pohledávek. Průměrná výše přihlášených pohledávek na jednoho dlužníka činila 660 tisíc korun.

Google vyhlásil v Rusku bankrot, přesto mu hrozí další pokuta

Internet a PC

„Pouze devět procent dlužníků v insolvenci nezvládá splácení a vrací se do života s dluhy,“ řekla šéfka InsolCentra Jarmila Veselá.

U fyzických osob bylo v letošním 1. pololetí podáno přes 8000 insolvenčních návrhů, což je meziročně o zhruba tisíc méně. Za pololetí bylo povoleno 11 000 osobních oddlužení, proti 12 630 v loňském prvním pololetí.

V režimu oddlužení se ke konci června podle InsolCentra nacházelo zhruba 110 tisíc subjektů, z toho přes 78 tisíc občanů a 31 500 tisíc živnostníků.

Od roku 2008 doteď bylo oddlužení povoleno 274 tisícům osobám, 138 tisíc podmínky oddlužení splnilo a aktuálně se oddlužuje 110 tisíc lidí. Celkově lidé v oddlužení zaplatili věřitelům v období 2008 až do prvního letošního pololetí 80 miliard korun.

Fiala chce do obnovy Ukrajiny zapojit české firmy

Domácí

„Počty insolvenčních návrhů i prohlášených podnikatelských insolvencí se za 1. pololetí v meziročním porovnání drží na podobně nízké úrovni,“ uvedla Veselá.

Za jistý indikátor rizika zhoršení platební schopnosti firem a živnostníků se považují moratoria, tedy institut ochrany dlužníků proti věřitelům. V letech 2020 a 2021 bylo soudem prohlášeno 146 moratorií, u některých subjektů opakovaně. Z toho 51 procent je dotčeno úpadkem nebo se v něm nachází, ostatní ale existují.

Počet hackerských útoků na české firmy se zdvojnásobil

Bezpečnost

Letos podle InsolCentra klesl počet insolvenčních návrhů podaných na živnostníky. Zatímco v prvním pololetí 2021 bylo podáno 3466 insolvenčních návrhů, tak letos je to o téměř 500 méně. Mírný nárůst je patrný u firem, a to z 498 v prvním pololetí loňska na zhruba 540 za první pololetí letos. Konkurzů na podniky pak bylo přes 340 oproti 382 v 1. pololetí 2021.

Ministerstvo spravedlnosti zvažuje zkrácení pětiletého splátkového režimu v osobním bankrotu na tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám