Hlavní obsah

Po válce v Iráku mohou ceny ropy spadnout dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ceny ropy mohou po válce v Iráku spadnout výrazně dolů. Uvedl to v pondělí prezident ropného kartelu OPEC Abdalláh bin Hamad Attijá s tím, že nyní je světový trh s ropou zásoben velmi dobře. Kvůli tomu ceny komodity v minulém týdnu klesly o 30 procent.

Foto: OS Valíme Se

Zahájení

Článek

"Nemyslím si, že by v tuto chvíli byly na trhu nějaké výpadky," řekl Attijá v rozhovoru pro televizní stanici CNN. Nadměrné dodávky ropy na světový trh by po skončení nynějších útoků na Irák mohly vést ke kolapsu cen, dodal. "Obávám se toho, co se stane pak, až uvidíme velmi dramatický pád cen," dodal prezident kartelu, který je zároveň ministrem ropného průmyslu Kataru.

Ceny ropy nyní mírně rostou s tím, jak kolísá důvěra investorů v rychlost úderu proti Iráku. Poté, co na konci minulého týdne ceny spadly na čtyřměsíční minima, dnes stoupají, protože se armády spojenců v čele s USA setkávají na cestě k Bagdádu s odporem iráckých ozbrojených sil.

Nigerijská ropa

Problémy s dodávkou ropy působí také Nigérie, kde byla kvůli kmenovým nepokojům snížena produkce zhruba o 29 procent. Podle prezidenta OPEC jsou výpadky dodávek dočasné a kartel se s nimi vypořádá podobně jako v minulosti, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Trhy: válka bude krátká, ropa dále zlevňuje

Světové ceny ropy zareagovaly na zahájení válečného konfliktu v Iráku prudkým poklesem. Klíčové kontrakty včera zlevnily o dalších pět procent a barel...

Výběr článků

Načítám