Hlavní obsah

Trhy: válka bude krátká, ropa dále zlevňuje

Novinky, Martin Procházka
PRAHA

Světové ceny ropy zareagovaly na zahájení válečného konfliktu v Iráku prudkým poklesem. Klíčové kontrakty včera zlevnily o dalších pět procent a barel severomořské ropy Brent se tak prodával už za 25,50 USD. Ještě asi před dvěma týdny přitom stál až 34 dolarů.

Foto: Luděk Ovesný

Vítěz Roman Odložilík na voze Škoda Fabia S2000

Článek

Trhy už spekulují, jak bude vypadat situace na Blízkém východě po skončení války a věří, že úder proti Bagdádu bude rychlý a také účinný. To by omezilo i dopady na zásobování ropou a případné přerušení dodávek.

Ze zemí na Blízkém východě totiž směřuje na světový trh asi 40 procent ropy. V silném poklesu pokračuje také lehká americká ropa West Texas Intermediate. Její cena nyní klesla asi na 28 dolarů a byla nejnižší za poslední tři měsíce.

OPEC slibuje zvýšit těžbu

Poklesu cen ropy pomohl příslib kartelu OPEC o zvýšení těžby, pokud by výpadek zásobování skutečně nastal. V současnosti však kartel žádné plány na zvýšení produkce ropy nemá. Prohlásil to prezident organizace Abdalláh bin Hamad Attijá.

Pokles cen ropy podle jeho názoru signalizuje, že trh je se současným objemem spokojen a nepotřebuje další dodávky. Dodal však, že OPEC je připraven učinit kroky ke stabilizaci situace na trhu.

Kdyby ani to nestačilo, s řešením přišly i Spojené státy, které jsou největším odběratelem ropy na světě. Vláda už naznačila, že by v nejhorším případě uvolnila strategické rezervy, které počátkem března činily přibližně 269,8 miliónů barelů.

Co na to analytici?

"Ceny šly dolů, protože nejistota už je pryč. Začátek války totiž znamená, že se blíží i konec války," prohlásil k situaci na trhu s ropou analytik komoditních trhů ve společnosti Commonwealth Bank David Thurtell. Pokud se však cena americké ropy sníží až na 26 dolarů, lze podle Thurtella očekávat korekci a opětovný růst.

Špatné zprávy by ropu zdražily Podobně situaci hodnotí také Geoff Pyne ze společnosti Sempra Energy. "Největším rizikem je to, že Saddám může v Iráku zapálit ropná pole, a to buď v rámci obrany, anebo proto, aby se jich nemohly zmocnit Spojené státy. I když se to nestane, je zde vysoká pravděpodobnost, že vývoz z Iráku bude chybět aspoň měsíc," řekl Pyne.

Trh podle analytika Romana Cenka z Atlantik FT očekává rychlý průběh operací a proto prý dnes cena ropy klesala. "Pokud však dojde ke komplikacím v průběhu válečných operací nebo k tomu, že Irák zapálí svá ropná pole, dojde ke skokovému zvýšení cen ropy, které následně pocítí i motoristé v cenách pohonných hmot," vysvětlil Cenek.

Stejný názor má i hlavní analytik Patria On Line David Marek. "Obchodníci stále věří, že válka bude krátká. Každá nepříznivá zpráva, například zapálení iráckých ropných polí, by však ceny zvýšila," řekl Právu Marek.

Ceny benzínu se včera neměnily

Čeští řidiči včera neprojevovali zvýšený zájem o benzín. Cena na stojanech pump se téměř neměnila, ačkoli ropa na světových trzích už několik dní prudce oslabuje. Domácí prodejci však na to zatím nereagují.

Například na Slovensku včera Slovnaft zlevnil ceny benzínu o 60 haléřů a naftu o 50 haléřů. "Distributoři podle mého názoru dokončí zdražování, které začali. Potom se cena stabilizuje a prodejci zaujmou vyčkávací pozici," prohlásil Marek.

Mluvčí Benziny Lenka Svobodová řekla, že společnost nereaguje na krátkodobé výkyvy cen ropy, situaci ale pozorně sleduje. Pokud by však došlo k dlouhodobému zvýšení cen ropy a jejích produktů, do cen by se to promítlo.

V podobném duchu se vyjádřil i Jiří Holovač z ÖMV. Podle něj zatím k žádným mimořádným událostem nedošlo, ceny na čerpacích stanicích někde dokonce klesají. Pokud však ceny vstupů vzrostou, společnost na to musí reagovat. "V žádném případě však nechceme zneužívat situace k zvyšování cen," dodal.

Reklama

Související články

V Plzni chystají jarní úklid

Zima je pryč. Ale zatímco se lidé radují už i ze slunných dní předznamenávajících příchod jara, plzeňský centrální obvod musí nejprve po zimě uklidit.

Pohonné hmoty opět výrazně podražily

Ceny motorových paliv jdou stále nahoru. Průměrná cena Naturalu 95 vzrostla za poslední týden o téměř 50 haléřů, nafty ještě o dalších 20 haléřů více. Proti...

Výběr článků

Načítám