Hlavní obsah

Islanďané demonstrovali navzdory ohlášení voleb

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

REYKJAVÍK

V ulicích islandské metropole Reykjavík se v sobotu večer shromáždilo přes šest tisíc lidí, kteří vyzývali neoblíbenou vládu k okamžité demisi. Mnozí demonstranti se oblékli do oranžového, čímž dávali na srozuměnou úmysl protestovat poklidně poté, co minulý týden každý den od odpoledne až hluboko do noci rozhněvaní Islanďané zabarikádovali budovy parlamentu, vlády a stranických sekretariátů a vyvolali sérii potyček s policií, jež nasadila slzný plyn.

Článek

„Sobotní protest byl největší od října, kdy se bankovní sektor na Islandu zhroutil v důsledku světové finanční krize,“ potvrdil spisovatel Einar Mar Gudmundsson, jeden z organizátorů demonstrací.

Islandský premiér Geir Haarde v pátek oznámil, že zemi po několika měsících na místní poměry masových a rozhořčených protestů v souvislosti s finanční krizí čekají 9. května předčasné parlamentní volby. Haarde v nich nebude kandidovat, protože mu zjistili rakovinu. „Při lékařském vyšetření minulý týden mi diagnostikovali rakovinu a na přelomu ledna a února se podrobím operaci v zahraničí Z postu předsedy Nezávislé strany odstoupím v březnu,“ řekl.

Na termínu voleb se Haarde dohodl se Ingibjörg Sólrún Gísladóttirovou, šéfkou koaličních sociálních demokratů a ministryní zahraničí,. Koalice se ujala moci teprve v roce 2007 a její mandát měl vypršet až v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám