Hlavní obsah

Plyn domácnostem brzy zdraží až o 10 procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zemní plyn pro domácnosti, které jej odebírají od RWE Transgas, brzy výrazně zdraží. Ceny mohou už přibližně za pět týdnů vzrůst až o deset procent. Domácnosti si tak ročně připlatí až několik tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zdražení plynu přijde domácnosti až na několik tisíc korun ročně.

Článek

Důvodem je výrazný růst cen ropy v poslední době, způsobený zejména nepokoji v Egyptě, občanskou válkou v Libyi a nestabilní situací v dalších arabských zemích. „Počítáme s tím, že ceny zemního plynu budou muset stoupnout, možná až o deset procent,“ řekl Právu mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Ostatní se připojí

Podle generálního ředitele RWE Transgas Martina Herrmanna se ke zdražení pravděpodobně připojí i ostatní dodavatelé. „I na spotových trzích narostla cena zemního plynu za posledního půl roku o 22 procent. Tento nárůst se musí zákonitě projevit u všech obchodníků. Současné ceny jsou neudržitelné. Pokud bychom nereagovali, máme propočítáno, že bychom tratili stovky miliónů korun za jedno čtvrtletí,“ řekl Právu Herrmann.

Další velký dodavatel E.ON zatím s oznámením o případném zdražení čeká. „Odhady dalšího vývoje budeme mít příští týden,“ řekl Právu mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Sporákáři zaplatí 1200 navíc

Lidé, kteří plyn používají na vaření a spotřebují ročně 600 kubíků, si v průměru měsíčně připlatí stokorunu, ročně celkem 1200 Kč. Domácnosti, které plynem vaří a ohřívají vodu, si při roční spotřebě 1800 kubíků budou měsíčně platit o více než 200 Kč navíc a za rok je tak zdražení vyjde přibližně na 2500 Kč. Rodiny, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí, si při roční spotřebě 3000 kubíků budou muset připlatit přes 300 korun měsíčně a za rok zaplatí až 3700 Kč navíc.

RWE Transgas nové ceny ohlásí nejméně 30 dní před jejich změnou, oznámení se dá očekávat v nejbližších dnech a ceny by se mohly měnit asi za pět týdnů, koncem května.

Nové ceny plynu se dosud standardně vyhlašovaly vždy jednou za čtvrtletí, nejbližší změny cen tak byly původně očekávány od července. „Změny cen komodity nejsou regulovány, a tak je lze provádět volně. U plynu tvoří neregulovaná část ceny asi 20 procent,“ řekl Právu místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Ropa dražší o 44 procent

RWE pro srovnání upozornilo, že za posledních šest měsíců vzrostla cena severomořské ropy Brent o 44 procent a nejprodávanější benzín Natural 95 je nyní při ceně více než 35 korun nejdražší v historii. Ceny zemního plynu v tomto období přitom vzrostly o 2,3 procenta, když ceny na spotových trzích jsou nyní o 21 procent vyšší než před rokem.

„Hlavní faktor, který tlačí cenu zemního plynu vzhůru, je ropa a její deriváty. Minulý týden jsme už všichni tankovali vůbec nejdražší benzín v historii. Ceny zemního plynu vždy sledují s několikaměsíčním odstupem ceny ropy,“ řekl Herrmann.

Zdražení nezamezila ani koruna, která poslední dobou výrazně posiluje vůči americkému dolaru. „Věřím, že aktuální kurz koruny vůči dolaru nám ještě trochu pomůže a finální nárůst nebude dvouciferný. Spoléhali jsme na silnou korunu, ale nárůst ceny ropy je tak enormní, že ani sílící koruna nedokáže vybalancovat drahý nákup zemního plynu,“ dodal Herrmann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám