Hlavní obsah

PKN Orlen doplatil zbytek Unipetrolu

PRAHA

Polská ropná společnost PKN Orlen v úterý doplatila Fondu národního majetku (FNM) 11,75 miliardy korun za koncern Unipetrol. FNM současně převedl na PKN 63 procenta akcií společnosti. Prodej firmy se táhl několik měsíců déle, než bylo v plánu, zdržela jej PKN, která řešila své problémy v Polsku, a pozdě dodala podklady Evropské komisi, která rozhodovala o povolení spojení obou koncernů.

Článek

Vláda prodej Unipetrolu schválila loni v dubnu za cenu 13 miliard korun. [celá zpráva]

"Je to další krok, který nás přibližuje k pozici lídra ve střední Evropě, které chceme dosáhnout jako jednoho z letos oznámených cílů naší společnosti. Na základě naší strategie bude Česká republika vnímána jako náš druhý domovský trh spolu s Polskem a zvyšování hodnoty obou spojených firem bude naší prioritou. Dostali jsme se do fáze, která bude znamenat spoustu práce, ale je také velkou výzvu pro naše společnosti," řekl viceprezident PKN orlen Cesary Smorszczewski.

PKN při koupi spolupracovala se společností Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Poté, co PKN Unipetrol zaplatí, se obě firmy mezi sebou vyrovnají. Babiš, který v Agrofertu kumuluje potravinářské a chemické firmy, by měl dostat právě chemickou část koncernu - tedy zřejmě Aliachem, Agrobohemii a možná i Chemopetrol. Babiš se Unipetrol pokoušeL koupit už v roce 2002, tehdy ale nesehnal dost peněz a z prodeje sešlo.

Zájem o Aral

PKN se zajímá spíše o ropnou součást , tedy čerpací stanice Benzina nebo Českou rafinérskou. V minulých dnech také oznámila, že má zájem koupit čerpací stanice Aral. Jejich vlastník se stahuje z českého trhu a 68 čerpacích stanic nabídl k prodeji. Kromě PKN Orlen o ně má zájem například o rakouská OMV.

Co patří do skupiny Unipetrol

Do skupiny Unipetrolu patří největší tuzemský provozovatel čerpacích stanic Benzina, zpracovatel ropy Česká rafinérská, Chemopetrol Litvínov, Kaučuk Kralupy a Paramo Pardubice, dále pak Aliachem, Agrobohemie a Unipetrol Trade a také chemička Spolana Neratovice.

PKN Orlen je největší polská firma a podle agentury Central European Capital podle tržeb také největší firmou ve střední Evropě vůbec. Společnost ještě loni vážně uvažovala o fúzi s jinou středoevropskou skupinou, ve hře byla rakouská OMV a také maďarský MOL. Skupiny se ale nakonec dohodly, že jakékoliv debaty o spojení odloží na neurčito.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám