Hlavní obsah

Piloti ČSA budou v úterý stávkovat

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Piloti Českých aerolinií (ČSA) vyhlásí v úterý 17. června od čtyř hodin ráno časově neomezenou stávku. Chtějí tak prosadit uzavření samostatné kolektivní smlouvy, která by jim umožnila lepší profesní i mzdové podmínky. Mluvčí ČSA Daniel Plovajko řekl, že management zatím nikdo o vyhlášení stávky oficiálně neinformoval, a proto se k věci nevyjádří.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Stávku jsme plánovali už na tento pátek. Vzhledem k tomu, že bude referendum o vstupu České republiky do Evropské unie, jsme ale termín stávky raději o několik dnů posunuli," řekl ve středu novinářům prezident Sdružení dopravních pilotů ČSA Radomil Kratochvíl.

Do stávky se podle Kratochvíla zapojí většina z 350 pilotů. Stávkovou pohotovost již vyhlásily i odborové organizace mechaniků, leteckých techniků a inženýrů. V pondělí se definitivně rozhodnou, zda se k protestu pilotů připojí.

Prezident Českých aerolinií Miroslav Kůla vyzval všech sedm odborových organizací k dalšímu jednání. Na dotaz Práva, zda jsou piloti ještě ochotni vyjednávat, Kratochvíl odpověděl: "Každý den je možností, jak stávku odvrátit. Naším cílem není stávkovat, ale dohodnout se. Trváme ovšem na samostatné kolektivní smlouvě."

Charterové lety nebudou ohroženy

Možnost samostatných kolektivních smluv připouští už i vedení ČSA, které to donedávna odmítalo. "Pokud by přesto ke stávce došlo, přijmeme takové kroky, aby neměla dopad na cestující, včetně těch, kteří jsou na zahraniční dovolené. Zajistíme, aby se mohli bez problémů vrátit do ČR," ujistil Právo tiskový mluvčí ČSA Daniel Plovajko.

Na dotaz, jakým způsobem by turisty a další cestující dopravili domů, Plovajko odpověděl: "Prioritou je návrat lidí ze zahraničních dovolených, protože ti nemají letenky, které by mohli využít pro let s jinou společností. ČSA budou o jejich dopravě jednat s charterovými dopravci, či využijí piloty, kteří se k protestu nepřipojí. O našich aktuálních opatřeních naleznou cestující informace na internetové adrese ČSA, nebo na telefonní lince 239 007 007."

Klidní mohou být i lidé, kteří využívají charterových letů společnosti Travel Service. "České aerolinie a Travel Service jsou dvě samostatné a navzájem si konkurující firmy. Stávka by se tedy letů Travelu nijak nedotkla," zůraznil Plovajko.

Muselo by se zřejmě masově propouštět

Piloti ČSA tvrdí, že jim v této etapě kolektivního vyjednávání nejde o vyšší platy. Naopak podle Plovajka už své mzdové požadavky písemně předložili. "Jestli sdružení pilotů tvrdí opak, nemluví pravdu," prohlásil mluvčí ČSA.

Průměrný měsíční plat pilotů Českých aerolinií je nyní 91 300 korun. Rychlý nárůst mezd by podle vedení ČSA tuto leteckou společnost vážně ohrozil.

Představenstvo ČSA již rozhodlo, že až do vyřešení sporu s odbory zastaví všechny velké investice, včetně nákupu nových letadel. Podle představenstva by stávka přinesla takové ztráty, že by zřejmě bylo nutné zrušit některé destinace a propustit stovky zaměstnanců.

Reklama

Související články

Piloti ČSA vyhlásili stávkovou pohotovost

Vedení Českých aerolinií (ČSA) se ani v pondělí s odbory nedohodlo na uzavření samostatných kolektivních smluv. Piloti ČSA proto s okamžitou platností...

Výběr článků

Načítám