Hlavní obsah

Penta vyměnila celé vedení Aera Vodochody

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko-slovenská finanční skupina Penta, která je novým vlastníkem Aera Vodochody, vymění celé jeho vedení, včetně dozorčí rady a představenstva. Odvolán už byl prezident Aera Petr Klimeš, jehož nástupcem se stal 49letý Peter Ondro. Dozorčí radu povede exministr obrany Karel Kühnl.

Článek

"Restrukturalizace největšího českého leteckého a zbrojařského podniku je velkou výzvou. Chci, aby se Aero co nejdříve stalo zdravou, standardně fungující a ziskovou společností, která obstojí v tvrdé mezinárodní konkurenci," prohlásil po svém jmenování Ondro.

Nový prezident Aera je zkušený manažer, jenž se v minulosti podílel na restrukturalizaci hliníkárny v Žiaru nad Hronom, či na transformaci slovenských strojírenských podniků, patřících do skupiny HTC Holding Bratislava, které v Česku patří Zetor Brno.

"Naším prvním úkolem je připravit nový finanční plán Aera a organizační změny, které pomohou stabilizovat situaci v podniku a dosáhnout vyrovnaného hospodářského výsledku," informoval Ondro.

Penta se stala jediným vlastníkem Aera Vodochody 4. ledna, když převzala jeho akcie od České konsolidační agentury. Ve výběrovém řízení, vyhlášeném v listopadu 2005, nabidla za Aero téměř tři miliardy korun, tedy nejvíce ze všech uchazečů.

Státu se Penta mimo jiné zavázala investovat ve Vodochodech do tří let nejméně 950 miliónů korun. Plán restrukturalizace Aera má tři priority: vývoj a výrobu letadel a leteckých komponentů v rámci kooperačních projektů, přestavbu továrního letiště ve Vodochodech na mezinárodní, a spolupráci s českou armádou. Pro tu Aero musí i nadále zajišťovat pozáruční servis letadel L-159 a L-139.

Reklama

Výběr článků

Načítám