Hlavní obsah

Penta utrácela v Polsku, za 1,8 miliardy koupila síť lékáren

Praha
Aktualizováno

Investiční Skupina Penta Investments koupila za 70 miliónů eur (zhruba 1,8 miliardy korun) polskou síť lékáren Mediq Apteka. Transakce ještě podléhá schválení polského antimonopolního úřadu, informoval mluvčí Penty Martin Danko.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z Penty se tímto krokem stane druhý největší hráč na polském lékárenském trhu.

Penta dosud v Polsku provozovala 70 lékáren sítě Dr. Max. Lékárny Mediq Apteka se chystá zařadit do této sítě, která se tak rozroste na zhruba 300 poboček. Penta si od transakce slibuje posílení své pozice na polském trhu a urychlení expanze v zemi.

„Akvizice lékáren Mediq posune (značku) Dr. Max na vůdčí pozice v Polsku. V nadcházejících měsících se zaměříme na konsolidaci naší nově rozšířené sítě lékáren, aby naši zákazníci získali přístup k široké nabídce služeb a výhod,“ řekl Eduard Maták, který má v Pentě na starost zdravotnické portfolio.

Lékárny Mediq Apteka dosud provozovala společnost ACP Pharma, která se rovněž zabývala velkoobchodem s léky a distribucí. Penta koupila ACP Pharmu společně s firmou Neuca. Zatímco Penta získala lékárny, Neuca převezme velkoobchodní část ACP Pharmy.

Penta investuje do zdravotnictví také v dalších zemích. Pod značkou Dr. Max má Penta celkem zhruba 500 lékáren, vedle Polska také v Česku a na Slovensku. Vlastní také distributora léků Gehe. Na Slovensku získala loni firmu Svet zdravia provozující deset nemocnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám