Hlavní obsah

Penam prodal třetí největší pekárnu na trhu. Získal ji její výkonný ředitel

Firmu PEK Group, do které patří šest českých pekáren, od koncernu Agrofert ze svěřenských fondů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) koupila společnost Investment PG 2020 Tomáše Vaňka. Ve středu to oznámil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Foto: Petr Janiš, Právo

Děti si při prvomájových oslavách hnutí ANO mohly vyzkoušet, jak upéct chleba Penam.

Článek

Agrofert musel PEK Group kvůli rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ohledně fúze pekařských společností Penam a United Bakeries vyčlenit ze svého majetku a do konce června prodat.

Její pekárny v Brandýse nad Labem, Rumburku, Strakonicích, Uherském Brodu, Znojmě a Šumperku zásobují 3500 zákazníků.

Vaněk byl provozním ředitelem United Bakeries a po jejich sloučení s pekárnami Penam z Agrofertu byl ředitelem PEK Groupu.

Penam se kvůli převzetí United Bakeries zbaví firmy s půlmiliardovými tržbami

Ekonomika

„Pan Vaněk podal nejvyšší nabídku ze všech zájemců. Pro svůj projekt získal podporu a úvěr od významné české banky. Ve svém podnikatelském plánu má za cíl skupinu PEK Group zachovat v celku, udržet provoz všech šesti pekáren a také všechna pracovní místa,” uvedl Hanzelka.

Podstatná byla podle Hanzelky i skutečnost, že prodej schválil ÚOHS, který byl obeznámen se všemi jeho okolnostmi.

Povoleno. Z Babiše bude pekárenský magnát. Firmy z jeho fondu pohltí obřího konkurenta

Ekonomika

Podle dostupných dokumentů ve Sbírce listin vznikla Investment PG 2020 letos v dubnu se základním kapitálem 10 tisíc korun skrze Vaňkovu firmu T.V. finance.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Loni zaměstnával zhruba 33 tisíc lidí, z toho 22 tisíc v Česku.

Akcie Agrofertu patří dvěma svěřenským fondům českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Do svěřenských fondů Babiš akcie vložil v reakci na zákon o střetu zájmů. Stále je však beneficientem fondů, to znamená, že mu i nadále mohou plynout zisky.

Reklama

Výběr článků

Načítám