Hlavní obsah

Penam se kvůli převzetí United Bakeries zbaví firmy s půlmiliardovými tržbami

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší česká pekárenská skupina Penam ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli akvizici konkurenčních pekáren United Bakeries příští rok oddělí část svých kapacit do nové firmy PEK Group. Tu v souladu s nařízením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nabídne ke koupi. Šlo o podmínku schválení akvizice ze strany ÚOHS. Tržby oddělené firmy činí zhruba půl miliardy korun.

Foto: Koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Penam krok oznámil v inzerátu. Neuvedl, které konkrétní pekárny do PEK Group začlení.

Penam je součástí koncernu Agrofert. Ten je zaparkován ve svěřenském fondu premiéra Babiše. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Penam a United Bakeries jsou dva největší hráči na trhu s pečivem. Součet jejich tržního podílu se přibližuje 50 procentům. Tržní podíl Penamu totiž před akvizicí United Bakeries dosahoval zhruba třetiny, United Bakeries má podíl na trhu 15 procent.

Podle šéfa Penamu Jaroslava Kurčíka bude PEK Group čtvrtým největším subjektem na pekárenském trhu.

Výrobní kapacita oddělovaného subjektu činila v loňském roce 50 tisíc tun pečiva. Jde o producenty klasického i toastového chleba a dalšího pečiva.

„PEK Group bude po odštěpení předmětných pekáren společností plně připraven na okamžité samostatné podnikání, včetně uzavřených obchodních smluv na pokračování dodávek stávajícím zákazníkům těchto pekáren,” píše se v inzerátu.

Do nové společnosti se přesunou i zaměstnanci dotčených pekáren. Další detaily inzerce neuvádí. Konkrétní informace včetně časového harmonogramu obchodu chce firma poskytnout zájemcům po podepsání dohody o důvěrnosti informací.

Penam byl v poslední době terčem kritiky poté, co vyšlo najevo, že jí český stát z peněz daňových poplatníků zaplatil dotaci ve výši 100 milionů korun na novou linku sloužící k výrobě toastového chleba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám